Ezeket látta már?

A parlagfű gyógyíthat is...?!

Tüsszög az ország a parlagfűtől. Gyógyítana is a parlagfű? Szendvicsben, teaként is fogyasztják. A parlagfű lehet, hogy nem (csak) gyom, hanem gyógynövény?

Nyár eleje óta dolgozik a parlagfűkommandó. A nyáron 175 ezer hektárnyi termőföldet ellenőrizve, eddig mintegy 250 hektárnyi parlagfűvel borított területet találtak.

A parlagfű gyógyíthat is...?!

Elmaradt a tarlószántás, ezért gyomos a terület. Mészáros János kihúz egy parlagfüvet: aratáskor vágta el a gazda derékba, majd a növény újrahajtott, öt ágat növesztve szórja ezentúl ötfelé pollenjeit.

Miközben húzkodjuk, irtjuk a közellenségnek számító parlagfüvet, érdekes vélemények tűnnek fel a világhálón amerikai biokémikusok kutatásairól: a parlagfű gyógynövény, és ezt igazolva már hazánkban is parlagfűvédő mozgalmak veszik védelmükbe az üldözött gyomnövényt. Van, aki apróra vágott parlagfüvet tesz szendvicsébe, ezzel erősíti immunrendszerét, Péntek Erzsébet pedig leforrázott leveleiből készít teát. Azt mondja, csodát tett vele a négy hete elkezdett kúra, teljesen elmúlt allergiája. Supliczné Tóth Mária gyógynövényekkel foglalkozó gyógyszerész Kanadában publikált szakcikkek alapján erősít rá ezekre az információkra.

A virágzó parlagfű teája helyi vérzéseket csillapít, és jó gyomorbetegségekre - mondja. Szétmorzsolt leveleit az indiánok rovarcsípésre és gyulladt sebekre használták, levélfőzetét külsőleg bőrbetegségekre, szemgyulladásra, elfertőzött sebekre, belsőleg székrekedés ellen, hányás- és lázcsillapításra, mellhártya gyulladásra. Gyökere menstruációs problémákban segít.

Senki ne kezdjen először öngyógyításba!

A parlagfűszezon tart a legtovább. Ezekben a napokban ugyan csöppnyi felüdülést hoz az eső, lemossa a polleneket, de október végéig még sok könnyet ejtenek, akik erre a gyomra allergiások. Harsányi Edit allergológus, gyermektüdőgyógyász főorvos azt tanácsolja, első körben senki ne kezdjen öngyógyításba, konzultáljon a háziorvosával, milyen gyógyszerhez forduljon segítségért. Akinél már második évben is előjön masszívan a parlagfűallergia, annak érdemes szakorvost felkeresnie.

Ha valaki szerencsés, más gyomfélékre nem alakul ki allergiája, akkor van mód arra, hogy deszenzibiálják, ami (leegyszerűsítve) azt jelenti, hogy igen kis mennyiségű pollenadagokkal mintegy hozzászoktatják a szervezetet a parlagfű elviseléséhez. Ez az igazi oki terápia, a többi szer csak a tüneteket enyhíti.

Forrás: Napidoktor