Ezeket látta már?

Gyógynövények - a kakukkfű

Az ajakos virágúak családjába tartozó jellegzetes illatú kakukkfű szárazságtűrő növény, kopárabb részeken is kiválóan megterem. A népgyógyászat régóta alkalmazott, kedvelt növényeinek egyike. A konyhában is finom fűszer.

Kakukkfű (Thymus vulgaris)

Gyógynövények - a kakukkfű

Hol él: Hegységekben, szárazabb füves réteken, kertekben egyaránt megtalálható.

Küllemi leírás: Alul fásodó szárral bíró, aromás növény. Hajtása földön kúszó, vagy felálló. Levele kicsi, nyeles, tojásdad alakú. A virágos szárakon hosszúkás, az ajakosokra jellemző fejecskeszerű virágzatok. A virág ibolyaszínű, vagy rózsaszínű.

Milyen drog* készül belőle: Virágos, leveles hajtásaikat gyűjtik. Ez képezi a drogot.

Mit tartalmaz: illóolajok: linalool, karvakrol, timol, cineol, cseranyag, triterpén, flavonoid.

Mire alkalmazható?

Belsőleg, teában: illóolajai révén elsősorban görcsoldó és fertőtlenítő – "antibiotikus" hatású. Használható még gyomor-bél működési zavarok, étvágytalanság esetén is, a cserzőanyagok és a keserű ízanyagok hatása miatt.

Külsőlegesen: a kakukkfüves fürdő pl. hosszantartó állómunka után nyugtatja az izmokat, enyhíti az izomgörcsöt. A gyógyteával való toroköblítés jótékony hatású lehet köhögés, torokfájás esetén.

Még mire alkalmazható?

A konyhában is hasznos: nehezebben emészthető ételek, saláták, sültek, vadak, növényi ecetek és mártások adaléka, készíthető belőle petrezselymes fűszeres vaj is.

*drog: a növény gyógyászati célra alkalmazott, általában beszárított része

(forrás: Rápóti-Romváry: Gyógyító növények, Castleman: Gyógynövény-enciklopédia, wikipedia)

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához