Ezeket látta már?

Gyógynövények - a nyír(fa)

2011.06.23. Módosítva: 2015.11.04.

A nyír ősi kultúrák része volt, így az ír, skót és angol népdalok, balladák, tündérek és halálon túli visszatérések kedvelt kísérőmotívuma. Az oroszoknak megbecsült nemzeti fája... Németországban májusfaként is feldíszítik... Gyógyhatásai is régóta ismertek.

A nyír (Betula pendula) Hol él: Egész Európában megtalálható, hazánkban is őshonos fafaj. Ritkás erdők, erdőszélek fája, de gyakran ültetik parkokba, kertekbe is.

Gyógynövények - a nyír(fa)

Küllemi leírás: Kérge jellegzetes fehér, csíkokban leváló, lombkoronája lecsüngő. Levelei hosszú nyéllel kapcsolódnak a szárhoz, fűrészes szélűek, az alapnál szélesek, a végük pedig kicsúcsosodik, színükön sötétzöldek, míg a fonák ezüstös színű.

Milyen drog készül belőle: A drogot a levele képezi, melyet megszárítva teának elkészítve fogyasztanak.

Mit tartalmaz: Flavonoidokat, tanninokat, keserűanyagot, gyantát és aszkorbinsavat.

Mire alkalmazható? Teája erőteljes vizelethajtó, vértisztító hatású, csökkenti az ödémát és a vérnyomást. Görcsoldó, gyulladáscsökkentő hatása is ismert. Húgyúti fertőzések esetén valamint vesekő kialakulásának megelőzésére is alkalmazható. Külsőleg a problémás, pattanásos bőr ápolására használható.

Még mire alkalmazható? Eredetileg nyírfakéregből vonták ki a természetes édesítő hatású nyírfacukrot, másnéven xilitet, melynek számos pozitív élettani hatást tulajdonítanak (alacsony glikémiás index, étvágycsökkentő, emésztést segítő).

(forrás: Rápóti-Romváry: Gyógyító növények, Castleman: Gyógynövény-enciklopédia, wikipedia)

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához