Ezeket látta már?

Mire jó a hársfavirág és hogyan érdemes gyűjteni? A gyógynövényszakértő válaszol

hársfa, tea, gyógynövény, gyógytea, gyűjtés

A hársfa virágjából készült tea jótékony hatása régóta ismert. Mivel most, júniusban virágzik a hárs, mutatjuk hogyan érdemes gyűjteni!

Az EgészségKalauz a hársfavirág gyűjtéséről és felhasználásáról Lencsés Rita gyógynövényszakértőt kérdezte.

Hársfa: így ismerhetjük fel

A kislevelű hárs nagy termetű, lombhullató fa. Levelei szívalakúak, részaránytalanok, kihegyezett végűek, 10-12 cm hosszúak és széleik enyhén fűrészesek. A levél felülete fényes, sötétzöld színű, fonákja világosabb és matt, erős kidomborodó erezetének találkozásánál az érzugokban vöröses szőrcsomók találhatóak. Júniusban nyíló 5 fehéressárga színű szirommal rendelkező virágai 4-15 csokorban, lelogó kunkoros álernyőt alkotnak. A vékony, hártyaszerű murvalevelek kopaszak, világos zöld színűek, hosszúkás, lándzsás vagy nyelv alakúak, hosszúnyelűek. Termése gömbölyded makkocska.

"Gyógyászati célra főleg a kislevelű hársfát használjuk fel, de a nagylevelű hárs virágait is gyűjthetjük. Megkülönböztetése, hogy nagyobb levelének színe és fonákja is fényes zöld színű, az erek elágazásában pedig fehér szőrcsomó található. Előbb, azaz májusban nyíló virágai ritkábban, 2-5 csokorban alkotnak álernyőt" - emelte ki Lencsés Rita, majd hozzátette, hogy az ezüstlevelű hársfa viszont nem használható fel gyógyászati célra. A két fajtát úgy lehet megkülönböztetni, hogy az ezüstlevelű hársfa levelének fonákja ezüst színű. A hársfavirágot szárítva teaként, vagy frissen szörpként, szirupként használhatjuk fel.

Hársfavirág: mire lehet használni?

Lencsés Rita kiemelte, hogy belsőleg a hársfa virágát teaként főleg a meghűlés tüneteire fogyaszthatjuk, mivel izzasztó, köhögés és lázcsillapító hatású. Flavonglikozid tartalma miatt nagyon jó immunerősítő. Emellett idegerősítő, oldja a feszültséget, segíti a szívműködést és az elalvást. Vértisztító, érvédő hatással is rendelkezik a hársfatea, sőt megakadályozhatja az érelmeszesedés kialakulását, csökkentheti a vérnyomást.

Tea készítése: egy teáskanálnyi mennyiséget 2-3 dl vízzel forrázzuk le. Lefedve 15 percig áztassuk, majd szűrjük. Még melegen napi 3 alkalommal fogyasztható.

A hársfavirágot külsőleg is alkalmazhatjuk. A forrázatával szájüregi és torokgyulladás esetén öblögethetünk. Bőrápoló hatású kenőcsökbe, krémekbe tehetjük.

Így fűszerezhet és gyógyulhat egyszerre gyógynövényekkel - olvasson tovább!

A gyógynövényszakértő kiemelte, hogy a hársfavirágból készült teát önmagában csak kúraszerűen vagy hosszabb távon teakeverékekben alkalmazhatjuk, de használat előtt mindig kérjük ki orvosunk tanácsát.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához