Ezeket látta már?

Mire jó a vadgesztenye? Ezekre a bajokra a szakgyógyszerész szerint is bevállhat

vadgesztenye, vénás betegség, gyógynövény, visszér, pókhálóér, vadgesztenyemag

2023-ban a vadgesztenye az év gyógynövénye – mutatjuk, milyen betegségek esetén hatásos kihasználni a vadgesztenye képességeit.

Mit érdemes tudni a vadgesztenyéről? Kiknél, milyen panaszoknál, betegségeknél jöhet szóba a vadgesztenye mint gyógynövény alkalmazása?

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGYT) Gyógynövény Szakosztálya szép hagyományának tett eleget, amikor megválasztotta a 2023-as év gyógynövényét, a vadgesztenyét.

Az év gyógynövénye megválasztásával a cél az, hogy évről évre újabb gyógynövényre irányuljon a figyelem. Emellett, a kiválasztott gyógynövénnyel kapcsolatos ismeretek, a növény hatásával, alkalmazásával összefüggő fontosabb információk az érdeklődők széles köréhez eljuthassanak.

A vadgesztenye több mint impozáns megjelenésű díszfa

A vadgesztenye (latin neve: Aesculus hippocastanum) Délkelet-Európában honos, Magyarországon dísznövényként ültetett fa, amelynek barna, dió méretű magjait alkalmazzák gyógyászati célra. Korábban a növény levelét, kérgét is használták a népi gyógyászatban, de ezek alkalmazása mára visszaszorult.

A vadgesztenyemag fő hatóanyagai az úgynevezett szaponinok, amelyek közül kiemelhetők az alfa- és béta-eszcin, a kriptoeszcin, valamint az eszcinol típusú vegyületek. A vadgesztenyemagból nyert kivonatok az erek és érfalak egészségét támogatják, és azokat a krónikus vénás betegség (hétköznapi szóhasználatban visszeresség, nehézláb) kezelésre lehet alkalmazni.

Amit a krónikus vénás betegségről tudni érdemes

A krónikus vénás betegség egy komplex tünetegyüttes, amely számos panasszal járhat, de valamennyi tünet és panasz egy tőről fakad, mégpedig arról, hogy a lábak felől a szív irányába akadályozott a vénás vér visszaáramlása. A következmény az, hogy a vér a lábszár ereiben tolul, feszítve, nyomva az ereket. A tünetek eleinte csak kisebb pókhálóvénák formájában jelentkeznek, majd a későbbiekben súlyos formát öltenek, a bőrből kidudorodó, kacskaringós visszerek formájában fognak jelezni. A legsúlyosabb stádium az érintett terület kifekélyesedése, nyílt sebek kialakulása.

A kórkép igen gyakori, egy nagy nemzetközi tanulmány nemrégiben mutatott rá arra, hogy a krónikus vénás betegség előfordulási gyakorisága világszerte 64 %-os. Magyarországon az arány 66 %; vagyis 3-ból 2 magyar felnőttet valamilyen formában, enyhébben vagy súlyosabban, de érint a krónikus vénás betegség. Ráadásul, körülbelül minden 50. magyar felnőttnél már kifekélyesedtek és nedvedzenek a vénák.

A krónikus vénás betegséggel foglalkozni kell!

Minél hamarabb tesszük ezt, annál nagyobb az esély a további állapotromlás feltartóztatására, a fájdalmas visszerek, a vénás fekélyek kialakulásának megelőzésére, és az olyan szövődmények kivédésére, mint a trombózis.

Melyek a krónikus vénás betegség tünetei?

 • nehézláb-érzés (különösen esténként, ha sokat állt/ült egy helyben az illető napközben)
 • lábszárfájdalom
 • feszülés- és dagadásérzés a lábakban
 • melegségérzés, viszketés
 • lábszárgörcsök
 • „nyugtalan láb” szindróma (dobálja a lábait az ágyban, nem talál megnyugtató pozíciót a lábai számára)
 • visszeresség
 • boka- és lábszárvizenyő (fokozottan jelentkezik nyáron, melegben; bevág a zokni, nem megy fel a cipő stb.)
 • bőrkárosodás, visszeres ekcéma
 •  lábszárfekély

A vadgesztenyemag hatásos krónikus vénás betegségben

A krónikus vénás betegség tüneteinek enyhítésére, az állapotromlás feltartóztatására vizsgálatokkal alátámasztott módon, igazoltan hatásos megoldást kínálhat a vadgesztenyemagból nyert kivonat. Olyannyira elismert a vadgesztenyemag gyógyhatása, hogy annak az alkalmazása az aktuális hazai szakmai irányelvben (Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyi szakmai irányelve a krónikus vénás betegség ellátásáról) is szerepel.

Ebből az irányelvből kiderül az is, hogy a vadgesztenye-kivonatok alkalmazásának eredményessége masszívan alátámasztott a krónikus vénás betegséggel járó fájdalom, ödémásodás (=boka- és lábszárdagadás), valamint viszketés esetén. A vadgesztenye-kivonat tartós alkalmazása csökkenti az érfalak károsodását, javítja a vénák falának rugalmasságát, és közvetlenül mérsékli a visszerességgel járó panaszokat.

Vagyis, aki a visszerességgel összefüggésben fájdalmat, dagadást, vizesedést, viszketést tapasztal, annak érdemes lehet próbálkozni a vadgesztenyemagos szerek kúraszerű (pár hónapon át tartó) vagy akár folyamatos használatával.

Erre ügyeljen, ha vadgesztenyemagos terméket vásárol!

 • A vadgesztenyemag kivonatát tartalmazó kenőcsök, krémek külsőleg,
 • a kapszulák, tabletták pedig belsőleg alkalmazhatók a vénás keringési problémák enyhítésére, valamint ezek súlyosbodásának lassítására.

A kétféle alkalmazási lehetőség akár kombinálható is egymással (szájon át + helyileg alkalmazott vadgesztenyemagos patikaszerek). A készítmények vény nélkül kaphatók a gyógyszertárakban, és egyesek megvásárolhatók a drogériákban is. A termékválasztásnál érdemes ügyelni arra, hogy az adott termék mennyire „tömény” szaponinokra, például eszcinre nézve, és törekedni kell a megbízható gyártótól származó termék használatára. Amennyiben a vadgesztenyemagos készítmény használata nem vezet eredményre, a visszeres panaszok nem javulnak, javasolt orvoshoz fordulni.

Érdekességként megjegyzendő, hogy a gesztenyemagból nyert kivonatok nem csak gyógyászati készítményekben szerepelhetnek, de kozmetikai készítmények és hajápolószerek összetevői között is találkozhatunk vele, a 2023-as év gyógynövényével.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Források:

(1) Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyi szakmai irányelve a krónikus vénás betegség ellátásáról; érv. 2024. dec. 10.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Visszeres láb: meddig elég a visszérkrém, mikor szükséges operálni?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#gyógynövény

Forrás: EgészségKalauz