Ezeket látta már?

Agydaganat kezelése gyógyszerrel: debreceni kutatók is kísérleteznek

kutatás

A lyoni egyetem munkatársaival közösen dolgoznak a debreceni kutatók a gyógyszeren.

Egyes agresszív agydaganatok kezelésére szolgáló hatóanyagból szeretnének gyógyszert készíteni a Debreceni Egyetem és egy lyoni egyetem munkatársai. Újabb mérföldkőhöz érkezett a Debreceni Egyetem (DE) Gyógyszerésztudományi Karának (GYTK) a franciaországi Claude Bernard Egyetem Gyógyszerésztudományi- és Természettudományi Karával csaknem tíz éve tartó kutatói programja.

A Gyógyszertechnológiai Tanszék négy munkatársa egy hetet töltött nemrég a több mint félmillió lakosú Lyon felsőoktatási intézményében, ahol az ottani Gyógyszerészi Kémiai Tanszék, illetve a Természettudományi Kar úgynevezett szupra-molekuláris kutatócsoportjának tagjaival egyeztettek. A fő téma egy olyan hatóanyag további fejlesztése volt, amelyből bizonyos agresszív agydaganatok ellen használható gyógyszert szeretnének készíteni a francia és a magyar szakemberek.

"A francia kollégák szintetizálnak egy agresszív agydaganat kezelésére szolgáló hatóanyagot. Mi ezt megpróbáljuk olyan gyógyszerkészítménnyé fejleszteni, amely beadható a betegeknek. A nehézséget az jelenti, hogy ez az anyag nehezen oldódik, de igyekszünk a problémát megoldani" – fejtette ki a DE GYTK oktatási dékán-helyettese. Bácskay Ildikó elmondta: a TÉT pályázat keretében zajló együttműködés során egymáshoz jól illeszkedő kutatásokat végeznek a francia kollégákkal.

Ezek az agydaganat tünetei

A tünetek mindkét esetben rendszerint fokozatosan alakulnak ki, és rendkívül sokfélék lehetnek. Ezek egy része olyan, amely más betegségnél is jelentkezhet, tehát távolról sem csak az agydaganatra jellemző. Természetesen vannak jellegzetesnek mondható tünetek is, bár azok is rendkívül változatosak. Mind az elsődleges agydaganatok, mind az agyi áttétek esetében jelentkező tünetek alapvetően a daganat nagyságától és annak elhelyezkedésétől függnek.

Hasogató fejfájás - ezekben az esetekben azonnal hívjon orvost >>

Mint ismeretes, az agy különböző területei más-más feladatokat látnak el. Ezért érthető, hogy egy adott daganat esetében a tünetek jellegét nagymértékben az határozza meg, hogy az hol - az agy mely területén - helyezkedik el és milyen kiterjedésű. A daganat növekedésével egyre nagyobb az érintett agyterület, így a tünetek is változnak.

Az agydaganatos betegeknél gyakran jelentkező - de korántsem csak daganatra jellemző - tünetek:

  • erős fejfájás,
  • hányinger
  • hányás.

Ezek gyakran ébredés után lépnek fel, majd a nap folyamán enyhülnek. Az agydaganatra utaló leggyakrabban jelentkező tünet az olyan típusú fejfájás, amely a fájdalomcsillapítók szedésétől sem múlik el.

Rengeteg cikkünk van a fejfájásról, ide kattintva tovább tájékozódhat!

Továbbá jellemző tünetek:

  • a hallás-, látás- és beszédzavarok,
  • hangulat- és személyiségváltozás,
  • koncentrációs és emlékezőképesség romlása,
  • memóriazavarok,
  • epilepsziaszerű görcsrohamok, valamint
  • zsibbadtság, bizsergés érzése a végtagokban.

Ha valaki ilyen tüneteket észlel magán vagy hozzátartozójánál - jóllehet ezeket nemcsak daganat okozhatja - célszerű minél előbb orvoshoz fordulni!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: Debreceni Egyetem