Ezeket látta már?

Agyhártyagyulladás? Nem kell pánikba esni: az ÁNTSZ tájékoztatója

2012.07.23. Módosítva: 2015.11.04.

Agyhártyagyulladás - ÁNTSZ: évente átlagosan 35-40 megbetegedést okoz a meningococcus. A meningococcus okozta agyhártyagyulladás, illetve vérmérgezés súlyos, de ritka betegség, az utóbbi időben évente átlagosan 35-40 ilyen esetet jelentettek Magyarországon - írta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a honlapján.

A tapasztalatok szerint a betegség a leggyakrabban a téli-tavaszi hónapokban fordul elő. Az idén januártól március végéig 38, áprilisban három, májusban öt megbetegedés fordult elő. Júniusban és júliusban eddig egy-egy megbetegedésről szerzett tudomást a népegészségügyi szolgálat.

Agyhártyagyulladás? Nem kell pánikba esni: az ÁNTSZ tájékoztatója

A megbetegedések szórványosak voltak, nem volt köztük járványügyi kapcsolat - írták. Kifejtették: a megbetegedés két formája az agyhártyagyulladás és a vérmérgezés. A kórokozóval fertőződöttek többsége azonban nem betegszik meg, csak tünetmentesen hordozza egy ideig a baktériumot. A bakteriális fertőzés lappangási ideje 2-10 nap. Az agyhártyagyulladás tünetei lázzal, levertséggel, fejfájással kezdődnek. Idősebb gyermekeknél, illetve felnőtteknél kezdetben gyakran hányinger, magas láz, fejfájás, levertség jelentkezik, a későbbiekben tarkómerevség, fénykerülés, eszméletvesztés.

Az ÁNTSZ álláspontja

Az ÁNTSZ hangsúlyozta, hogy gyanú esetén azonnal orvoshoz kell fordulni. A bakteriális agyhártyagyulladást okozó baktériumok közül a meningococcus nyál útján - köhögéssel, tüsszentéssel, csókolózással - emberről emberre terjedhet, ezért kapta a betegség a megkülönböztető nevét: járványos agyhártyagyulladás.

A meningococcus okozta agyhártyagyulladás, illetve vérmérgezés néhány óra vagy egy-két nap alatt fejlődik ki. A korai felismerés a beteg életét mentheti meg - hangsúlyozta az ÁNTSZ, hozzátéve: a betegség hosszú távú megelőzésének a leghatékonyabb módja a védőoltás.

A megbetegedés gyanúja esetén a beteggel szoros kapcsolatban élők a betegség kialakulásának veszélye miatt, a rövid távú megelőzés érdekében antibiotikumot kapnak, amelyet az ÁNTSZ ingyenesen biztosít azoknak, akik számára az indokolt. A beteg közvetlen hozzátartozói gyakran már a kórházban megkapják a megelőző gyógyszeres kezelést.

Mindazok számára viszont, akik nem kerültek közvetlen kontaktusba, szoros kapcsolatba a beteggel, a megelőző gyógyszeres kezelés nem szükséges - közölte az ÁNTSZ. A Facebook közösségi oldalon terjedt el a napokban a hír, hogy egy budapesti fiatal lány, aki a múlt hét végén részt vett Zamárdiban a Balaton Sound fesztiválon, néhány nappal később fertőző agyhártyagyulladásban meghalt.

Némedi Mária, a kistarcsai Flór Ferenc Kórház orvos igazgatója csütörtökön megerősítette az MTI-nek, hogy a fiatal lány az intézményben kedden fertőző agyhártyagyulladásban hunyt el. Az ÁNTSZ közölte: azok, akik a fesztiválon vagy utána közvetlen kapcsolatba kerültek a 17 éves budapesti lánnyal, már megkapták a szükséges antibiotikus kezelést; csütörtök délig 69 embert láttak el.

Pénteken azt közölték: csütörtökön egy 15 éves lány került kórházba, akinek a szervezetében kimutatták a baktériumot. Az ő környezetéből ugyanezen a napon kórházba vittek egy 16 éves beteget is, szintén ilyen megbetegedés gyanújával. Esetében a laboratóriumi vizsgálat nem mutatta ki a C-típusú kórokozót. A két fiatal az elmúlt hétvégén rövid időt töltött Siófokon és Szabadifürdőn, de a Zamárdiban zajló Balaton Sound fesztiválon nem vettek részt. A két beteg és a kedden meghalt lány között járványügyi kapcsolatot nem tártak fel.

Forrás: MTI