Mindenki ezt nézi most!

Algopyrin: így érdemes szedni, hogy hasson

algopyrin, fájdalom

Ki szedheti az Algopyrint? Mi az Algopyrin hatóanyaga? Naponta hányszor lehet bevenni? Milyen mellékhatásokra lehet számítani?

Az Algopyrin vény nélkül kapható, metamizol tartalmú láz-, és fájdalomcsillapító, mérsékelt gyulladáscsökkentő szer. Fejfájás, fogfájás, menstruációs görcs, influenzás tünetekkel összefüggő fájdalmak esetén alkalmazható. De ki szedheti és meddig, és mikor kell orvoshoz fordulni? – ezekre a kérdésekre dr. Budai Marianna, szakgyógyszerész válaszol.

Algopyrin: hogyan kell szedni?

Az Algopyrin hatóanyaga a metamizol, ami számos – egyéb márkanéven forgalomban lévő – gyógyszerben is megtalálható. A metamizol hatásos fájdalomcsillapító és lázcsillapító, aminek az alkalmazásában nincs életkori megkötés, vagyis az már megszületéstől kezdve alkalmazható, megfelelő gyógyszerformában és meghatározott dózisban. A legkisebb betegek számára szájon át bevehető oldatos csepp vagy végbélkúp formájában használható a metamizol, a nagyobbak inkább a tablettákat preferálják.

A felnőttek lázának és/vagy fájdalmának a csillapítására egyszeri adagként 500 mg, szükség esetén 1000 mg metamizol hatóanyag vehető be, ami 1-2 tablettának felel meg. Két adag alkalmazása között legalább 6-8 órának kell eltelni, és ügyelni kell arra, hogy a napi adag ne lépje túl a 4000 mg-ot. A gyermekeknél az életkor és a testtömeg figyelembe vételével, a betegtájékoztatóban leírtak alapján szabad adagolni a gyógyszert.

A terhesség és a szoptatás időszakában a metamizol használata csak kifejezett orvosi javallatra engedélyezett.

Algopyrin: a metamizol mellékhatása

A metamizolos szerek használata Magyarországon és a világ számos régiójában nagy múltra tekint vissza. A metamizol mellékhatásai közül az allergiás jellegű panaszok, illetve a vérképbeli elváltozások emelhetők ki. Ez utóbbi, vagyis a vérképbeli elváltozások, amik a fehérvérsejtszám drasztikus csökkenésében (agranulocitózis) mutatkoznak meg, igen ritka esetekben súlyos kimenetelűek, fatálisak lehetnek. A statisztikák alapján egymillió beteg közül körülbelül egynél lép fel agranulocitózis. Tudni kell, hogy az agranulocitózis rizikója nem csak a hosszú távú metamizol-alkalmazás esetén áll fenn,- vagyis, az agranulocitózis 1-2 napos kezelést követően is megjelenhet (bár tény, hogy nagyon kis valószínűséggel).

Tisztában kell lenni azzal, hogy mik az agranulocitózisra utaló jelek, és mik a teendők a tünetek esetleges megjelenése esetén. Láz, tartós betegségérzet, fertőzések fellépése vagy szájüregi nyálkahártyagyulladás és -kifekélyesedés esetén a metamizolos gyógyszerek szedését azonnal abba kell hagyni, és orvoshoz kell fordulni.

A metamizol mellett szól, hogy az alkalmazása nem károsítja a gyomor- és bélnyálkahártyát, így az refluxbetegeknél, gyomor- és nyombélfekélyes betegeknél is alkalmazható. Azoknál azonban, akiknél a fehérvérsejtszám kórosan alacsony, vagy akik csontvelőbetegséggel küzdenek, a metamizol használata kerülendő.

A metamizolos szerek vény nélkül kaphatók, ennek ellenére a használatukat célszerű rövid időre korlátozni. Amennyiben a felnőttek lázas, fájdalmas panaszai 3 napos gyógyszeres kezelés hatására nem enyhülnek, orvoshoz kell fordulni.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Dr. Budai Marianna, szakgyógyszerész

Forrás: EgészségKalauz