Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Így járhat az, aki alkohol mellé fájdalomcsillapítókat is szed

alkohol mellé fájdalomcsillapító gyógyszer

Baj, ha a fájdalomcsillapító gyógyszer mellett alkoholt is iszik valaki?

Sokan csupán többé-kevésbé rendszeresen isznak alkoholt, és mellette alkalmanként egy-egy fájdalomcsillapítót is bevesznek.

Lehet baj belőle? Igen.

Felmerül a kérdés, hogy egyáltalán milyen hatóanyagú fájdalomcsillapító gyógyszerrel csillapíthatja a fájdalmát az, aki nem hajlandó/ nem tud lemondani az alkoholról. Acetilszalicilsav, dexibuprofén, dexketoprofén, diklofenák, ibuprofén, metamizol, naproxen vagy paracetamol legyen? Mindegyik hatóanyag vény nélkül kapható, ugyanakkor egyik használata sem veszélytelen alkohollal kombinációban.

Közel sem mindegy, hogy milyen hatóanyagú fájdalomcsillapítót alkalmaz az, aki több-kevesebb alkalommal a pohár fenekére néz.

A legveszélyesebb kombináció: paracetamol + alkohol

A paracetamol és az alkohol elegyítése egy életveszélyes, „májgyilkos” kombinációt eredményez. A paracetamol hatásos és biztonságos fájdalomcsillapító, napi maximum 4000 mg dózisban alkalmazva, egészséges, nem károsodott májfunkciójú felnőtteknél. Ezzel szemben a paracetamol túladagolása súlyos, életveszélyes, elsősorban a májat érintő következményekkel járhat. Ha valakinél a májfunkció már eleve károsodott, például alkoholfogyasztás miatt, akkor a paracetamol májkárosító hatása már kisebb paracetamol-dózisnál is szóba jöhet.

Fáj a feje, háta, térde?

Hiába kapkod be különféle tablettákat, ha a márkanév más, de a hatóanyag ugyanaz. A következmény pedig a paracetamol túladagolása lehet. A túl sok paracetamol életveszélyes májkárosodást okozhat. Mindez különösen veszélyes lehet akkor, ha a beteg alkoholt is fogyaszt, ami következtében eleve májkárosító anyagokkal terhelt a szervezet.

Azt, hogy alkoholból mennyi a „sok”, ha a paracetamol okozta májkárosodást szeretnénk elkerülni, nehéz megmondani. Egyénenként változó: testtömegtől, nemtől, életkortól, májműködéstől és egyéb faktoroktól függően már akár a napi paracetamol-adag duplája (8000 mg/nap) is kórházba juttathat valakit májkárosodással.

Statisztikák mutatnak rá, hogy Észak-Amerikában az akut májelégtelenségek feléért a paracetamol a felelős, sőt minden ötödik májtranszplantáció is a paracetamol számlájára írtható.

Tanulság: aki rendszeresen alkoholt fogyaszt, az ne paracetamollal csillapítsa a fájdalmát! A paracetamol alkalmazása alatt pedig kerülendő az alkoholizálás!

Legyen inkább NSAID?

Az ún. nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID; pl. vény nélkül kapható acetilszalicilsav, dexibuprofén, dexketoprofén, diklofenák, ibuprofén, naproxen) hatásosan csillapítják a fájdalmat, sőt a gyulladást is csökkentik, de az alkohollal való kombinációjuk kerülendő. Az ok elsősorban a mellékhatásokban keresendő.

Valamennyi NSAID-hoz köthető kisebb vagy nagyobb mértékű gyomor- és bélnyálkahártya károsító hatás, vagyis a szedésük következtében felléphet gyomor- és bélrendszeri fekély, vérzés. Ezek az állapotok nagyobb eséllyel fordulnak elő akkor, ha valaki alkoholt is fogyaszt az NSAID-terápia alatt.

Egy vizsgálat szerint 37 %-kal nő meg a nem kívánatos gyomor- és bélrendszeri panaszok esélye, ha valaki alkoholt is iszik az NSAID gyógyszere mellé. Ráadásul, az NSAID-okhoz a szívet és keringést érintő mellékhatások is köthetők, amelyek szintén gyakoribbak lehetnek, ha valaki szeszes italt is fogyaszt a gyógyszerek szedésével párhuzamosan.

A metamizol a legjobban tolerálható hatóanyag lehet, de a mérték itt is számít

A fájdalomcsillapító hatású metamizol melletti ivás sem támogatott, mivel a gyógyszerszedés alatt fokozódhat az alkohol központi idegrendszeri hatása, vagyis nagyobb az esély a koncentrációvazar és egyéb problémák kialakulására.

Vagy fájdalomcsillapítót szed, vagy iszik, a kettő kombinálása nem javasolt!

Alkoholfogyasztás mellett leginkább a paracetamol szedése kerülendő. Az NSAID-ok szedése sem fér össze az alkoholfogyasztással, ugyanis az alkoholfogyasztás jelentősen gyakoribbá teheti az NSAID-ok gyomor- és bélvérzéses és szív- és érrendszert érintő esetleges mellékhatásait.

Sarkítottan: vagy az alkoholról, vagy a fájdalomcsillapítóról kell lemondani!

Érdekességként megjegyzendő, ha valaki a patikaszerről mondana le, akkor az alkohol önmagában is fájdalomcsillapító hatású, ezt tudományos vizsgálatok eredményei is alátámasztják. Nem áll tehát távol az igazságtól az, aki egy felessel próbálja enyhíteni a különféle fájdalmait. A probléma főként akkor jelentkezik, ha a fájdalom krónikus jellegű, és rendszeres ivást tesz szükségessé, annak megannyi negatív következményével.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Melyik fájdalomcsillapító, mire jó? Így használhatja megfelelően a gyógyszert

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

fájdalomcsillapítás

Források

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához