Ezeket látta már?

Ezt tanácsolja a gyógyszerész, ha a fájdalomcsillapító gyógyszertől fájna a gyomra

fájdalomcsillapító, gyógyszer, mellékhatás, NSAID-szerek, gyomorfekély, nyombélfekély, gyomorfájás

Nem kell megijedni, nem mindenkinél lépnek fel ezek a panaszok, de tény, hogy tipikus mellékhatás, így van rá példa.

Nincsen gyógyszer mellékhatás nélkül. Ez abban az esetben is igaz, ha vény nélkül kapható gyógyszerekről van szó, illetve akkor is, ha több évtizede használt hatóanyagokról, a mindennapi életünk szerves részévé vált fájdalomcsillapító gyógyszerekről van szó.

A fájdalomcsillapítók egy nagy csoportjánál, az úgynevezett nem-szteroid gyulladáscsökkentőknél (NSAID), ahová a vény nélkül kapható acetilszalicilsav, dexketoprofén, dexibuprofén, diklofenák, ibuprofén, illetve naproxen hatóanyagok is tartoznak, tipikusan gyomor- és bélrendszeri mellékhatásokkal kell számolni. Nem kell megijedni, nem mindenkinél lépnek fel ezek a panaszok, de tény, hogy ezek a mellékhatások a tipikus mellékhatások között említhetők.

  • Gyomorégés,
  • gyomortáji szúró, égő jellegű fájdalom,
  • véres széklet

említhetők a panaszok között, amik már akár súlyos mellékhatásokat is előrevetíthetnek. Óva intő tény lehet ez mindazoknak, akik ezeket a fájdalomcsillapító gyógyszereket szedik, ha

  • fáj a fejük,
  • a torkuk,
  • a térdük,
  • a bokájuk,
  • menstruációs görcs kínozza őket, vagy netán
  • Covid-19-betegek.

Koronavírus elleni gyógyszerek: ezeket szedje, ha otthon gyógyul!

És ki ne szedné ezeket a szereket? A fájdalomcsillapítók és az NSAID-ok világszerte a leggyakrabban alkalmazott gyógyszerek közé tartoznak.

Elkerülhetők-e a fájdalomcsillapítók gyomrot és béltraktust érintő mellékhatásai?

„Laikus nyelven” fogalmazva: az NSAID-típusú fájdalomcsillapító hatóanyagok kerülendők az „érzékeny” gyomrúaknál, ugyanis a szedésük gyomor- és nyombélfekéllyel, bélrendszeri vérzésekkel hozható kapcsolatba. Azoknál, akiknél korábban gyomor- és nyombélfekélyt diagnosztizáltak, mellőzendők ezek a szerek, helyettük paracetamollal vagy metamizollal javasolt a fájdalom enyhítése (szintén vény nélkül kapható hatóanyagú gyógyszerekről van szó).

Mit lehet tenni a gyomor- és bélrendszeri kockázat minimalizálásáért?

Mindez régóta ismert, és leírták, hogy minél nagyobb dózisban, minél hosszabb időn keresztül szedi valaki az NSAID-szereket, annál nagyobb a gyomor- és bélrendszeri mellékhatások rizikója. Ráadásul, ha valaki alkoholt is fogyaszt a szerek szedése alatt, vagy esetleg (hibásan) többféle NSAID-készítményt is szed egyidejűleg (pl. ibuprofénes tabletta + diklofenákos drazsé), a gyomor- és bélrendszeri rizikó fokozott.

1. Az NSAID-ok tablettáit, kapszuláit nem javasolt “szárazon” lenyelni

A folyadék nélküli bevétel ugyanis a készítmények nyelőcső falához való kitapadásához vezethet, és a nyelőcső nyálkahártyájának károsodását, súlyos esetben annak kifekélyesedését okozhatja.

2. Érdemes étkezés közben vagy után bevenni az NSAID-os patikaszereket

Meglepő módon azonban a táplálkozás közbeni vagy azt követő bevétel nem véd tökéletesen az NSAID-alkalmazás gyomor- és bélrendszeri következményeitől.

Ha csupán alkalmankénti NSAID-használatról van szó (például alkalmankénti fejfájás esetén bevett 1-1 NSAID-os tabletta), és a cél a gyors hatásfellépés, megengedhető az étkezés előtti bevétel. Tudni kell ugyanis, hogy az éhgyomorra bevett NSAID hatása gyorsabban kialakul, mint az étkezés közben vagy után bevetté, vagyis a gyógyszer gyorsabban hat,- ami egy kínzó fejfájásnál döntő fontosságú lehet.

Ellenben, tartós NSAID-alkalmazás esetén, ha valaki például ízületi fájdalmai enyhítésére több héten át szedi az NSAID-gyógyszert, inkább étkezés utáni bevétel javasolható. Ebben az esetben a szervezetben a fájdalomcsillapító hatóanyag szintje felvesz egy viszonylag állandó értéket, és gyakorlatilag mindegy, hogy azt étkezés előtt vagy közben pótoljuk egy-egy újabb NSAID-adaggal. Viszont, étkezés közben bevételnél az NSAID-ok direkt gyomornyálka-hártyakárosító hatása valamelyest kiküszöbölhető lehet, mert a táplálék bevonatot képezhet a gyomorfalon és „pufferelhet”.

3. Lényeges, hogy orvosi kontroll nélkül csak a betegtájékoztatóban írt ideig szedjük a fájdalomcsillapítókat.

Ez jellemzően maximum 5 nap egyhuzamban történő NSAID-szedést takar. Ha ennyi idő alatt nem enyhülnek a fájdalmas panaszok, orvoshoz kell fordulni, aki egyéb hatóanyagú gyógyszert rendel, vagy pedig „gyomorvédő” készítményt ír fel a tartósan szedett NSAID mellé. Ha „védett” a gyomor, akár hosszabb távon is alkalmazhatók az NSAID-fájdalomcsillapítók, ha a beteg állapota ezt megkívánja.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához