Ezeket látta már?

Aszpirinnel - a tüdőrák ellen?

A legalább hetente néhány alkalommal aszpirint szedő nőknél kisebb valószínűséggel alakult ki tüdőrák akár dohányoztak, akár nem -állapították meg szingapúri kutatók.

A Lung Cancer című szakfolyóiratban közzétett tanulmányhoz ezernél több ázsiai nő adatait elemezték a Szingapúri Nemzeti Egyetem munkatársai.

Aszpirinnel - a tüdőrák ellen?

Korábbi vizsgálatok is utaltak már arra, hogy az aszpirinrendszeres szedése mellett kisebb eséllyel alakulnak ki bizonyos ráktípusok, például a vastagbél, a prosztata vagy a nyelőcső rákja.

A mostani felmérésben mintegy négyszáz tüdőrákkal diagnosztizált és több mint nyolcszáz egészséges nő adatait elemezték. Ebből az derült ki, hogy azoknál, akik hetente legalább kétszer szedtek minimum egy hónapon át aszpirint, kisebb valószínűséggel fejlődött ki a betegség. A nem dohányzó nőknél a kockázatcsökkenés mértéke 50százalék volt, míg a dohányosoknál 62 százalék.

Biológiai magyarázatot is adtak a kutatók arra, hogy az aszpirinmiként fejti ki rák elleni védőhatását. A vegyület ugyanis blokkolja a COX-2 enzimet, amely előmozdítja a gyulladást és a sejtosztódást,és a daganatokban nagy mennyiségben található meg.

"A legelső dolog, amit tehet valaki a tüdőrák kockázatának minimalizálására, hogy nem dohányzik" - hangsúlyozta Andrew Chan, a Harvard orvosi karának munkatársa, aki nem vett részt a tanulmányban. Hozzátette, hogy még nincs elegendő adat arra, hogy minden középkorú vagy idősebb embernek javasolják az aszpirinrendszeres szedését rákmegelőzési céllal.

Forrás: MTI