Ezeket látta már?

Ezek a gyulladásgátlók befolyásolhatják a csontritkulás elleni gyógyszerek hatását

csontritkulás elleni gyógyszer hatása

A NSAID-használata a csontritkulásos törések kockázatának jelentős, 27%-os növekedésével járt.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról, hogyan hatnak a nem szteroid gyulladásgátlók a csontritkulás elleni gyógyszerekre:

"A nemszteroid gyulladásgátlók (NSAID-k) lenullázhatják a biszfoszfonát típusú csontritkulás elleni szerek csonttörések kockázatát csökkentő hatását?

Egy, a Journal of Bone and Mineral Research szaklap 04. 20-i számában megjelent tanulmány a nemszteroid gyulladásgátló gyógyszerek (pl. ibuprofen, diklofenak; angol rövidítéssel NSAID-k) és a csonttörési kockázat közötti kapcsolatot értékelte egy magas színvonalú klinikai vizsgálat adatai alapján, amelyben a klodronát nevű, biszfoszfonát típusú szer 23%-kal csökkentette a csontritkulás (oszteoporózis) talaján bekövetkezett csontörések kockázatát idős nőknél.

Összesen 1082 nő (a vizsgálatban résztvevők 20,8%-a) számolt be NSAID-k használatáról a kiinduláskor (leggyakoribb az ibuprofen és a diklofenak volt, míg az alacsony dózisú acetilszalicilsav és a paracetamol nem számított). A NSAID-használata a csontritkulásos törések kockázatának jelentős, 27%-os növekedésével járt a 3 éves vizsgálati időszak alatt. Ez a kockázatnövekedés azonban nem volt statisztikailag jelentős a klodronát helyett placebo gyógyszert szedő csoportban.

Azoknál a nőknél, akik klodronátot kaptak, a biszfoszfonát csonttörés elleni hatása nem volt megfigyelhető, ha NSAID-t is kaptak, ellentétben azokkal, akik nem szedtek NSAID-kat.

Egy olyan beteg-alcsoportban, ahol a csípő csontsűrűség (BMD) mérését 3 év múlva megismételték, a klodronát-terápia során a csontsűrűség-csökkenés nagyobb volt azoknál a nőknél, akik NSAID-t kaptak, mint az NSAID-kat nem használóknál, és nem különbözött érdemben a klodronát helyett placebót kapó nőknél megfigyelttől.

A klodronát hatékonysága a csonttörések kockázatának csökkentésében tehát nagyon jelentősen lecsökkent azoknál, akik NSAID-t kaptak. Bár a hatásmechanizmus nem tisztázott, ez a klinikai jelentőségű megfigyelés további vizsgálatot igényel a szélesebb körben alkalmazott más biszfoszfonátok esetében."

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Rejtélyes izomfájdalom? Fibromyalgia is lehet

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

gyulladásgátló

Hivatkozás:

Zheng Z, Johansson H, Harvey NC, et al. Potential adverse effect of nonsteroidal anti-inflamamtory drugs (NSAIDs) on bisphosphonate efficacy: An exploratory post hoc analysis from a randomized controlled trial of clodronate.

J Bone Miner Res. Published online April 20, 2022. doi:10.1002/jbmr.4548

Forrás: Egészségügyi szakirodalmi tallózó
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához