Ezeket látta már?

Módosították a gyógyszerkiadást: enélkül a hozzátartozók nem tudják kiváltani a gyógyszereket

recept patika probléma

Az orvosokat nem érte utol a recept felírásról szóló jogszabály január elsejei módosításának híre, és ez komoly zavart okoz a gyógyszertárakban.

Bár a friss hosszabbítás nyomán ez év végéig még kötelező felírási igazolást vagy receptet is a beteg kezébe adni, sok orvos enélkül engedi el a páciensét. Ez aztán a kiváltásnál okoz gondot, hiszen az elektronikusan felírt szereket a gyógyszerész kizárólag magának a betegnek adhatja ki. Január eleje óta számos esetben okozott drámai helyzetet, hogy a családtagok emiatt nem tudták kiváltani a súlyosan beteg hozzátartozójuk orvosságait.

A doktornak kötelező felírási igazolást vagy receptet adnia

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke lapunk megkeresésére megerősítette: a doktornak 2019. végéig kötelező felírási igazolást, tehát receptet adnia. Ezt mindenkinek tudnia kell. Hozzátette: célszerű lenne, ha a felírási igazolást a beteg vagy adott esetben a helyette eljáró hozzátartozó külön is kérné az orvostól, ha netán az, erről magától megfeledkezne - írja a népszava.hu.

Nátha, meghűlés: nem mindegy mit szed be rá! A vény nélkül kapható gyógyszerekkel vigyázzon, tényleg májkárosító a meghűlésre bevett paracetamol!

Forrás: népszava