Hatásos fájdalomcsillapító lehet a hideg és a meleg is

#borogatás #fájdalomcsillapítás #meleg terápia
2018.11.15. Módosítva: 2018.11.15.
Hatásos fájdalomcsillapító lehet a hideg és a meleg is

A fájdalommal járó izomgörcsökre, a lumbágóra, a zárt boka-, térd vagy csuklótáji sérülésekre nem biztos, hogy azonnal fájdalomcsillapító tablettát, gélt vagy tapaszt kell alkalmazni.  Sok esetben a hideg vagy a meleg kezelés (pl. borogatás, gélpárna) alkalmazása is hatásos fájdalomcsillapító lehet.A hideg- és a melegterápia egyszerűen alkalmazhatók, olcsó megoldást kínálnak, és ha pusztán csak "hideget" vagy "meleget" adunk a fájó testrésznek, akkor nem kell számolni a szintetikus hatóanyagú gyógyszerek szedése jelentette mellékhatásokkal.

Mikor érdemes termoterápiához fordulni?

Az enyhe felmelegítés abban az esetben esik jól, ha az izmok görcse okozza a panaszokat. A harántcsíkolt izmok görcsös, fájdalmas összehúzódásait, így például egyvádligörcsötis eredményesen oldhat a rá helyezett meleg párna vagy géltasak.

Az irodai dolgozóknál gyakori nyakmerevedést, vállba kisugárzó fájdalmat is hatásosan lehet kezelni, ha az érintett testrészre olyan tasakot vagy zsákocskát teszünk, ami azt akár hosszabb időn keresztül (2-3 óra), melegen, körülbelül40 °C-osan tartja. Ma már kaphatók a patikákban egyszer használatos, a bőrhöz tapasztható, a ruha alatt is diszkréten viselhető termo-tasakok. Sokan derékfájás (lumbágó) esetén is a deréktájat melegítő speciális övekhez fordulnak.

Tilos a meleg, ha...

Lényeges tudni, hogy vérzéssel járó állapotoknál kerülendő a hőhatás, ugyanis az avérzés fokozódásához vezethet. Zúzódás, rándulás vagy ficam esetén is ellenjavallt a melegítés, mivel az azt eredményezheti, hogy még több folyadék lép ki a vérerekből, és fokozódik a duzzanat.

Milyen esetekben javasolható a lehűtés?

A hideg lassítja az agynak küldött fájdalom-üzeneteket, így szinte azonnali fájdalomcsillapító hatású. Ezt tapasztaljuk meg akkor is, ha a vasalóval megégetett ujjunkat a csapból kifolyó hideg víz alá tartjuk. Emellett, a hideg összehúzza a gyulladásos folyamatok miatt kitágult és áteresztővé vált ereket. Hideg terápiát követően azerek összehúzódnak, az azokból való folyadék-kiszivárgás csökken, az ödémás duzzanat lohadni kezd. Ezért ad jóleső érzést például a félrelépés miatt sérült bokára helyezett hűtőtasak.

A hidegfájdalomcsillapítóésgyulladáscsökkentőhatása izomsérülések (pl. izomhúzódás, izomszakadás), ízületi sérülések (pl. zúzódás, rándulás, ficam) esetén kínál hatásos gyógymódot. Ha a vérömlenyek kialakulását szeretnénk megakadályozni egy sérülést követően, célszerű minél hamarabb hidegterápiához fordulni!

Ahhoz, hogy a lehűtéses terápia hatékony legyen, gyorsan és jelentősen szükséges a bőrfelület hőmérsékletét lecsökkenteni. Erre a célra a hideg vizes zsebkendő általában kevésnek bizonyul, és helyette speciális, hűthető géltasakokhoz kell nyúlni, de szükséghelyzetben egy zacskó "mirelites" zöldség is jó szolgálatot tehet. Körülbelül 15 perc alatt a bőr hőmérsékletének az átlagos34 °C-ról körülbelül 15 °C-ra kell leesnie. Ideális esetben a hűtéssel elért fájdalomcsillapító hatás akár 2-3 órán át is fennállhat.

Nem árt az óvatosság, nehogy megfagyjon az érintett bőrfelület! Célszerű egy száraz rongyot (törlőt vagy törölközőt) helyezni a túlságosan hideg/fagyos géltasak és a bőrfelület közé!

Vesegyulladás tünete lehet az állandó deréktáji fájdalom - kattintson tovább a részletekért!

Ha 2-3 nap alatt nem hat a hideg vagy a meleg, orvoshoz kell fordulni

Enyhébb esetekben a célzottan alkalmazott hideg- vagy melegkezelés hatásosnak bizonyul. Számos esetben azonban önmagában kevés, mellette orvosi ellátásra, gyógyszeres kezelésre lehet szükség.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás: EgészségKalauz