Fáj a hasa evés után? Ismerje fel az eperoham jeleit!

#epegörcs #epekő #eperoham
2021.01.18.

Az epekő legtöbbször semmilyen tünetet nem okoz, a legtöbben nem is tudnak a létezéséről. Időnként azonban előfordulhat, hogy elzárja az epevezetőt, ez pedig rendkívül erős fájdalommal jár együtt.

Az epekő az epehólyagban kialakuló képződmény, mely a felgyülemlett koleszterinből, bilirubinból vagy egyéb vegyületekből alakul ki. Bár a világon minden tizedik felnőttnek vannak epekövei, a legtöbb ember nem is tud ezekről: nem okoznak fájdalmat, és nem járnak együtt látható tünetekkel sem.

Azonban esetenként előfordul, hogy az epekő (az epehólyag összehúzódásainak következményeként) az epevezetőbe jut és elzárja azt. Ez pedig igen erős fájdalommal jár együtt, mely akár több órán keresztül is tarthat. Mivel a görcsös fájdalom más betegségekre, például vakbélgyulladásra, hasnyálmirigy-gyulladásra vagy fekélyekre is utalhat, mindenképpen szükséges ennek kivizsgálása.

Az epegörcs legfőbb, legjellegzetesebb tünete a görcsös, több órán keresztül tartó fájdalom

Az epegörcs legfőbb, legjellegzetesebb tünete a görcsös fájdalom, mely a has jobb felső részén jelentkezhet, és kisugározhat akár a vállba, sőt a mellkasba is. A fájdalom mellett jelentkezhet hányinger, hányás is. A fájdalmas roham minimum harminc percig, de akár több órán keresztül is tarthat. A görcs nagyon gyakran éjjel jelentkezik vagy zsíros, nehéz ételek elfogyasztása után.

Eperoham esetén – hogy az egyéb problémákat is kizárják – szakorvosi vizsgálat szükséges. Ez általában hasi ultrahangot és laborvizsgálatot foglal magában. A vérvizsgálat során egyebek között májfunkciót, a bilirubin és a lipáz mennyiségét elemzik.

Epeproblémái vannak, de nem tudja, milyen diétát tartson? Itt talál néhány mintaétrendet.

Az epegörcs kezelése egyrészt a tünetek enyhítését célozza, például a hányinger enyhítését, a fájdalomcsillapítást, vagy a hányás miatti folyadékok pótlását. Az epekövek megléte gyakran indokolja az epehólyag műtéti eltávolítását. A kutatások szerint ezt érdemes minél korábban elvégezni, mert ha várnak a műtéttel, jelentősen megnőhet az újabb rohamok kialakulásának rizikója.

Az epeköveknek – bár a legtöbb embernél nem okoznak problémákat – az epegörcsön kívül egyéb szövődményei is lehetnek, például az epehólyag, az epevezető vagy a hasnyálmirigy gyulladása.

Forrás: EgészségKalauz