Ezeket látta már?

Hatékony kezelést jelentenek a koleszterincsökkentők

2011.07.08. Módosítva: 2015.11.04.

Hússzorosára növekedett a "rossz" LDL-koleszterin szintjének csökkentésére alkalmas sztatin gyógyszercsoport forgalma harminc év alatt - vált ismertté az Angol Szív Alapítvány ötvenedik évfordulóját ünneplő tájékoztató kiadványból, amely hangsúlyozza, hogy ez a kezelési mód az utóbbi évek egyik legfontosabb eredménye.

A vérünkben keringő zsírnemű anyag, a koleszterin két részből áll: egyik a "rossz" LDL-koleszterin, amely a világban legtöbb halált okozó szív-és érrendszeri betegségek legfontosabb okozója, a másik a "jó" HDL-koleszterin, amely védi az érrendszert.

Hatékony kezelést jelentenek a koleszterincsökkentők

Évtizedekkel ezelőtt fölfedezték azt a gyógyszercsoportot, a sztatin készítményeket, amelyek hatékonyan csökkentik az LDL-koleszterint és világszerte nagy vizsgálatok bizonyították, hogy ez a kezelés jelentősen csökkenti a szív-és érrendszeri halálozást. Mind az infarktus, mind az agyi katasztrófák gyakorisága mérhetően kisebb lett a sztatinok rendszeres szedése esetén.

Nagy-Britanniában az alapítvány jelentése szerint ma már évente 52 millió receptre írnak föl sztatint, ami elképesztő növekedés, hiszen 1981-ben ez kevesebb volt, mint a receptek egy százaléka volt.

Robert Boyle professzor, az angol kardiológia legtekintélyesebb alakja hangsúlyozta, hogy mivel a szigetországban is igyekeznének a gyógyszerkiadásokat mérsékelni, a sztatinok esetében ez nagy hiba volna, mert a sztatinok adásával az infarktus gyakoriság csaknem felére csökkenthető.

Az Archives of Internal Medicine szaklap szerint az angol társadalombiztosítás számításai alapján minden negyedik 40 évesnél idősebb állampolgár sztatin kezelésben részesül. Nagy-Britanniában azt tervezik, hogy szűrővizsgálatot indítanak el a 40-74 év közötti emberek körében. A szakemberek úgy számolják, hogy ez 15 millió brit életét mentheti meg.

Boyle professzor hangsúlyozza, hogy a sztatinok nem drága gyógyszerek: ha a betegnek a márkás szerrel azonos, generikus változatot írják fel, egy havi kezelés a jelenlegi átváltási ráta szerint mintegy ötszáz forintba kerül. A betegségek megelőzése ezzel a kezeléssel viszont nem csak emberi életeket, de megtakarításban is milliókat jelent.

Forrás: MTI