Ezeket látta már?

Hogy kerül a folyókba antibiotikum? Európában a Duna a legszennyezettebb!

Duna, antibiotikum, szennyezés

A Fekete-erdő apró forrásából származó Duna folyónak Ausztrián át vezet az útja Magyarországra. A Duna osztrák részénél nemrégiben mintát vettek, hogy felderíthessék az antibiotikum-tartalmát. Az eredmények lesújtóak.

A nemrégiben készült kutatás során 72 országban mértek fel több száz folyó tisztaságát, és 65 százalékuknál bőven túlhaladta az antibiotikum-szennyezettség mértéke a "megengedett" mennyiséget.

Antibiotikum a környezetben

A környezetbe kerülő antibiotikumok miatt képesek olyan baktériumok kialakulni, amik már ellenállóvá válnak velük szemben. Ezeknek a rezisztens baktériumoknak köszönhetően körülbelül 10 millió ember halhat bele olyan betegségekbe, melyeket a szuperbaktériumok okoznak majd 2050-re.

"Elkeserítő az állapot. Most már annyi antibiotikum került a természetbe, ami komoly hatással lehet a baktériumok ellenálló képességére " - nyilatkozta Alistair Bocall természettudós a TheGuardian oldalán.

A Temze és a Duna szennyezettsége

Tehát az olyan nagy folyók antibiotikum-szennyezettségének mértéke, mint a Temze vagy a Duna, komoly befolyással bírhatnak az emberiség jövőjére. A kutatás során a Duna osztrák szakaszából vettek mintát, és különböző antibiotikumokat találtak, többek között a clarithromycin hatóanyagút, amit tüdőgyulladás és a bronchitis ellen használnak. A Duna, Európa második legnagyobb folyója, Európán belül a legszennyezettebbnek számít. Ezzel szemben a Temze az egyik legtisztább.

A szegényebb országok környékén magasabb az antibiotikumos szennyezettség mértéke, éppen ezért Afrika és Ázsia szegényebb negyedei teljesítettek a legrosszabbul. Bangladesben metronidazolet találtak a vízben, amit női hüvelyi fertőzéseknek kezelésére használtak, Ráadásul háromszázszor magasabb szinten, mint kellene.

Így kell helyesen szedni az antibiotikumot - kattintson tovább!

Szerencsére a Duna antibiotikum-szennyezettsége nem jelent komoly fenyegetést a lakosságra, a folyóban fürdőzőkre sem – jelent meg a WWF (Természetvédelmi Világalap) magyarországi szervezetének képviselőjének nyilatkozata a HVG oldalán.

Forrás: TheGuardian