Ezeket látta már?

Ivás előtti pirula másnaposság ellen: már a vékonybélben elbontja az alkoholt

macskajaj, alkohol, másnaposág, fájdalomcsillapító, probiotikum, alkohollebontás

Bővül a macskajaj elleni szerek kínálata: az egyik tabletta már a vékonybélben elbontja az alkoholt.

Számos tipp és tanács ismert, amikkel megelőzhető vagy kezelhető a másnaposság, de kijelenthető, hogy igazán hatásos módszer nem létezik. Mindez 2022 nyarától megváltozott.

Bővül a macskajaj elleni szerek kínálata

Aki iszik, és ráadásul is nem keveset, annak számolnia kell a másnapi következményekkel is, a macskajajjal. Ivás előtti probiotikumos tabletta kerül piacra a briteknél, amely a vékonybélben elbontja az alkoholt. A németeknél pedig – az egyébként a hányás kezelésére alkalmazott – sós-cukros rehidráló oldatokat kiáltották ki annyira népszerű másnaposság elleni csodaszerré, hogy már hiány van belőlük.

Emellett, továbbra is elérhetők a fájdalomcsillapító tabletták, amik bevételét illetően a szakemberek óvatosságra intenek. És ne feledkezzünk meg a tiszta vízről sem, ami tényleg csodákat művelhet macskajaj esetén.

Alkoholbontó baktériumokat lehet telepíteni a bélbe

Másnaposnak lenni nem jó. Ennek a jegyében kerül a piacra Nagy-Britanniában egy probiotikumos termék, ami az alkoholfogyasztás másnapra átnyúló, elsősorban fejfájásos következményeit hivatott kivédeni, mérsékelni.

A svéd Myrkl nevű cég terméke fermentált rizskorpában lévő baktériumokat tartalmaz, nevezetesen Bacillus coagulans-t és Bacillus subtilis-t. Emellett, B12-vitamin és az aminosav L-cisztein található meg a termékben.

A probiotikumos termék, amit a másnaposság kivédésére terveztek, egyedülálló, és a az előrejelzések szerint a maga nemében az első „ivás előtti pirula” lesz. A hatásmechanizmus a következő:

  • a pirula jótékony baktériumai az alkoholfogyasztást követően 1 órán belül akár az elfogyasztott alkoholmennyiség 70 %-át lebontják a bélben.
  • Az alkoholból szén-dioxid és víz fog keletkezni a vékonybélben.
  • Vagyis, nincs vagy alig lesz alkohol, ami felszívódjon a bélből és a véráramba kerüljön, így elmarad a következményes másnaposság.
  • A másnaposság egyébként részben a vérbe kerülő etanolból képződő acetaldehidre vezethető vissza.

Az „ivás előtti pirula” hatását 24, átlagosan 25 éves önkéntes bevonásával tesztelték

Az eredményekről 2022. júniusában a Nutrition and Metabolic Insights hasábjain számoltak be. Az önkéntesek egy héten át napi 2 kapszula probiotikumos terméket vagy placebot kaptak, és standardizált reggelit követően egy pohár alkoholos italt ittak (0,3 mg alkohol/ttkg; ami nagyjából egy üveg sörnek felel meg). A véralkoholszint mérésekből és kilégzéses tesztekből kiderült, hogy az alkoholfogyasztás után 1 órával a probiotikumot szedőknél 70 %-kal alacsonyabb volt a véralkoholszint, mint a kontroll-csoportba tartozóknál.

Tény azonban, amit sokan nehezményeznek is, hogy a másnaposságot megelőző probiotikumos termék fogyasztásakor elmarad az alkohol euforizáló, szorongásoldó, „light” érzést adó hatása is. Vagyis, iszik-iszik az illető, de nem fog „lazulni”, noha tény, hogy másnapos sem lesz.

Sós-cukros folyadék védheti ki a másnapos tüneteket

Ha már a bélből felszívódott az alkohol és a vérbe jutott, akkor a koncentrációtól és az egyéni „alkoholbíró-képességtől” függ az, hogy jelentkeznek-e a másnaposság tünetei, és ha igen, akkor milyen erősen.

Kicsit talán eső után köpönyeg jelleggel, de a németeknél sós-cukros vizes oldattal próbálják kivédeni/enyhíteni a macskajajos fejfájást és az egyéb panaszokat. Azokról a sós-cukros rehidráló oldatokról van itt szó, amiket a hányással járó panaszoknál a betegek fogyasztanak a kiszáradás megelőzésére. Az elsősorban nátrium- és kálium-kloridot, nátrium-citrátot és glükózt tartalmazó porokból készülő oldatok a víz- és a sóháztartás rendezéséhez járulnak hozzá. Mindez nem hiábavaló, hozzájárulhat ahhoz, hogy gyorsabban múljon a baj. Ismert, hogy a másnaposság tünetei (fejfájás, szédülés, fáradtság stb.) az alkohol okozta „kiszáradással”, vagyis dehidrációval is magyarázhatók.

Egy ivászat után egy fájdalomcsillapító tabletta?

Sokan vannak, akik egy-egy italozás után fájdalomcsillapító gyógyszerekkel próbálják kivédeni a másnapi kellemetlenségeket. Az alkoholra bevett gyógyszer azonban kockázatokat hordoz magában. Ez fokozottan érvényes a paracetamol esetén. A paracetamol ismert májkárosító mellékhatású fájdalomcsillapítószer, aminek a májkárosító hatása fokozottan jelentkezhet, ha mellette alkoholt is fogyaszt az illető. Az alkohol és a paracetamol okozta májkárosodás súlyos kimenetelű lehet!

Vagyis, másnaposság esetén kerülendők a fájdalomcsillapítók, különösen a paracetamol.

Fogyasszon mértékkel alkoholt, és igyon utána vizet!

A legbiztosabb módszer a másnaposság megelőzésére továbbra is a mértékkel való alkoholfogyasztás. És ha valaki mégis túllépi a határt, akkor minél előbb javasolt tiszta vízzel orvosolnia a bajt.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás

(1) https://www.pharmazeutische-zeitung.de/probiotikum-soll-kater-vorbeugen-134184/

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: egeszsegkalauz.hu