Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Így hat az agyunkra a B12-vitamin

Többek között javítja a hangulatunkat és a memóriánkat

A B12-vitamin nélkülözhetetlen az egészségünk megőrzéséhez, többek között a kognitív képességek és a memória megfelelő működésének biztosításához.

A B12-vitamin a legnagyobb, legösszetettebb vitamin, és rendkívül fontos szerepet játszik abban, hogy minden egyes sejtünk megfelelően működjön. Azonban, az emberi szervezet nem képes ezt önmaga előállítani, ezért vagy állati eredetű ételekből, dúsított élelmiszerekből, vagy jó minőségű étrend-kiegészítőkből kell azt megszereznünk.

Miért érdemes elgondolkozni, hogy vajon elegendő B12-vitamin jut a szervezetünkbe? Vagy megfontolni, hogy pótoljuk azt az étrend-kiegészítők segítségével, különösen, ha az idősebb korosztályba tartozunk? Bár ennek a fontos vitaminnak a hiánya nem jár együtt látványos tünetekkel, hosszú távon egyértelműen hozzájárul bizonyos problémák kialakulásához, illetve az életminőségünk romlásához. A túl kevés B12-vitamin többek között befolyásolja a memória működését, illetve azt, hogy mennyire érezzük magunkat erősnek és energikusnak.

Miért olyan fontos a B12-vitamin: mit mond a tudomány?

Megelőzhető vele a memóriazavar

Sajnos, idővel mindenkinek romlik a memóriája és egyre nehezebben idézzük fel a megszerzett információkat. A demencia és az Alzheimer-kór pedig az egyik legsúlyosabb egészségügyi probléma, mellyel szembe kell néznie az emberiségnek: ezek a problémák évről évre több embert érintenek. A B12-vitamin hiánya összefügghet a memóriazavarok megelőzésével: a kutatások szerint ugyanis megakadályozhatja a agyi neuronok pusztulását. Ráadásul a B12-vitamint nemcsak megelőzésként szedhetjük, de akkor is sokat javíthatunk vele az állapotunkon, ha azt tapasztaljuk, hogy nehezebben emlékszünk dolgokra, vagy ha szeretnénk, hogy az agyműködésünk hatékonyabb legyen.

A B12-vitamin javítja a hangulatunkat

Időnként mindenkinek vannak nehezebb időszakai, amikor rosszkedvű és nyomott. A B12-vitamin ezeken a napokon is átsegíthet, mert a szakemberek szerint a szerotonin nevű vegyület előállításában, felhasználásában is nagy szerepet játszik. A szerotonin pedig rendkívül fontos a hangulat szabályozásában és a depresszió elleni küzdelemben. Kutatások szerint a túl kevés B12-vitamin jelentősen növeli a depresszió kialakulásának rizikóját, a B12-vitamin pótlása ellenben javítja a hangulatunkat, sőt a depressziót célzó terápiát is hatékonyabbá teszi.

Energikusabbá tesz

Ha gyakran úgy érezzük, hogy még a hétköznapi feladataink elvégzése is teljesen kifáraszt minket, és még akkor is nehezen mászunk ki az ágyból reggelente, ha eleget aludtunk, érdemes megfontolni a B12-vitamin pótlását. A szakemberek szerint ugyanis ez a vitamin nagy szerepet játszik abban, hogy a sejtjeink megfelelően működjenek, és erősnek, energikusnak érezzük magunkat. A B12-vitmain hiányának egyik fő tünete az állandó fáradtság, gyengeség, energiahiány. A B12-vitamin vízben oldódik, így a szervezetünk nem tudja azt tárolni, folyamatosan gondoskodni kell a beviteléről, vagy változatos, állati eredetű termékekben gazdag étrenddel, vagy (ami jóval egyszerűbb) B12-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítővel.

Forrás: EgészségKalauz