Ezeket látta már?

Sebkezelés: az emlősök tejében található fehérje felgyorsíthatja a gyógyulást

tej, seb, sebesülés, sebgyógyulás, kazein

Az olcsó, bőséges és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkező kazein képes lehet helyettesíteni a sebkötöző anyagokban a drága összetevőket, például az ezüstöt.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról, hogy a kazein nevű tejfehérjés kötszer patkányokban sebgyógyulást serkentő hatású volt:

"A kazeinnel, ezzel a tehéntejben természetesen előforduló fehérjével gyártott kötszerek jelentősen javították a sebgyógyulást patkányok esetében. A Journal of The Royal Society Interface című folyóiratban közzétett tanulmány az első, amely állati modellen tesztelte a kazein gyógyhatásait. Az eredmények arra utalnak, hogy az olcsó, bőséges és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkező kazein képes lehet helyettesíteni a sebkötöző anyagokban a drága összetevőket, például az ezüstöt.

A kazein az emlősök tejében található fehérje. Az elmúlt évtizedben megnőtt az érdeklődés a kazein antimikrobiális, antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságai, valamint magas fehérjetartalmú étrend-kiegészítőként való alkalmazása iránt.

A vizsgálatban az azonos kis bőrsebekkel rendelkező patkányokat három csoportra osztották. Az első csoportba tartozók sebeit kazeinnel átitatott kötéssel, a másodikat normál polikaprolakton kötéssel, a harmadikat pedig kötszer nélkül kezelték. A gyógyulás előrehaladását 3, 7, 10 és 14 nap elteltével ellenőrizték a sebek fényképezésével és mérésével, valamint mikroszkópos vizsgálattal.

Azt találták, hogy 14 napon belül a kazeinnel átitatott kötszerekkel kezelt sebek az eredeti méretük 5,2%-ára zsugorodtak, szemben a normál kötszeres csoport 31,1%-ával és a kezeletlen csoport 45,6%-ával. Az elemzés azt is megerősítette, hogy a kazein kötszerek nem mérgezőek, és az immunrendszerrel kapcsolatos molekulák szintje sokkal alacsonyabb volt a velük kezelt sebek körül."

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Véralvadásgátló: ezért jelenhetnek meg kék-zöld foltok

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#vérzékenység

Forrás: Egészségügyi szakirodalmi tallózó
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához