Ezeket látta már?

Miért vezették be az első magyar koffein tablettát?

gyógyszer, koffeintabletta

A gyógyszer történetének háttere több, mint érdekes.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról, hogy miért vezették be anno a koffeintablettát Magyarországon:

"A Kofka tablettát nem csak úgy vezették be, hanem komoly oka is volt: ezzel akarták megfékezni a megdöbbentő mértékű Karil tabletta (fenacetin + amidazofen + koffein) zabálást, amiről már tudott volt, hogy súlyos – főleg vesét és vérképzőszervet érintő - mellékhatásai vannak. Miért nem sikerült ezt csak úgy visszaszorítani?

A fájdalomcsillapító fenacetin-tartalmú gyógyszerek (főként Karil, majd Antineuralgica) iránti döbbenetes kereslet oka feltehetően az volt, hogy a fenacetinnek van egyfajta pszichés ellazító, nyugalommal elárasztó, euforizáló hatása, könnyebb elviselni a létezést és a gyűrődéseket. Ám olyan szintű függőség alakult ki az ilyen – legtöbbször koffeint is tartalmazó – termékekkel szemben, hogy sokan a reggeli mellé naponta szedték a Karilt. Voltak országok, ahol egyesek szendvicsbe rakva ették, vagy pl. akkor is szedték, amikor már vesekárosodással kórházban feküdtek. Volt idő, amikor az Egyesült Gyógyszer- és Tápszergyár (EGYT, később EGIS) havi 3 millió Karil tablettát gyártott és mindenki tudta, hogy a nagy része nem fájdalomcsillapításra fogy. Az illetékesek azonban benézték a dolgot: a pszichés hatásokat ráfogták a koffeinre és ez nem bizonyult helytállónak.

De ekkor még a klinikai pszichofarmakológia gyermekcipőben járt világszerte, aztán később be is tiltották a fenacetint a vese- és vérképzőszervi mellékhatások miatt."

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó FB-csoport