Ezeket látta már?

Neo Citran, Coldrex, Rubophen: csak a patikában vehetjük meg

paracetamol_gyogyszertar

Ne feledje, 2017 májusától kizárólag patikában kapható néhány megfázás elleni, paracetamol tartalmú készítmény. A gyógyszerek listája  a cikkben olvasható.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) felülvizsgálva korábbi gyakorlatát a betegek biztonsága érdekében a jövőben kizárólag a gyógyszertárakban tesz elérhetővé néhány paracetamol hatóanyag tartalmú készítményt.

Az OGYÉI főigazgatójának,dr. Pozsgay Csillánaka tájékoztatása szerint, ezen készítmények gyógyszertáron kívüli értékesítése kellő körültekintést igényel, ezért megszünteti az alábbi gyógyszerek gyógyszertáron kívüli forgalmazását:

COLDREX CITROM ÍZŰ por belsőleges oldathoz
COLDREX FEKETERIBIZLI ÍZŰ por belsőleges oldathoz
COLDREX MAXGRIP citrom ízű por belsőleges oldathoz
GRIPPOSTAD HOT DRINK 600 mg por belsőleges oldathoz
LOLIGRIP 500 mg/200 mg/25 mg por belsőleges oldathoz
NEO CITRAN belsőleges por felnőtteknek
RUBOPHEN THERMO 500 mg/10 mg echinacea-csipkebogyó ízű granulátum belsőleges oldathoz
RUBOPHEN THERMO 500 mg/10 mg narancs-gyömbér ízű granulátum belsőleges oldathoz
RUBOPHEN THERMO 650 mg/10 mg cseresznye ízű granulátum belsőleges oldathoz
RUBOPHEN THERMO 650 mg/10 mg granulátum belsőleges oldathoz
RUBOPHEN THERMO cukormentes 500 mg/10 mg citromízű granulátum belsőleges oldathoz
RUBOPHEN THERMOPLUS por belsőleges oldathoz
WICK TRIACTIN citrom ízű por belsőleges oldathoz

A paracetamol hatóanyagtartalmú készítmények fájdalom- és lázcsillapító hatású gyógyszerek, amelyek önmagukban vagy más hatóanyagokkal kombinációban kaphatóak: tabletta, por, granulátum vagy szirup formájában. A betegtájékoztatóban előírt adagolás mellett biztonságosan alkalmazhatóak, azonban nagyobb mennyiségek bevétele súlyos májkárosodáshoz vezethet!

Egyidejűleg szedett gyógyszerek, bizonyos kísérőbetegségek növelhetik a paracetamol alkalmazásának kockázatát.

shutterstock_549938593

A paracetamol túladagolása májkárosodáshoz vezet, ezért patikában lehet majd hozzájutni

A paracetamol hatóanyagot tartalmazó készítmények alkalmazása esetén fontos tudni:

Ha májműködési zavar (pl. májgyulladás, Gilbert-szindróma), súlyos vesekárosodás áll fenn, vagy rendszeresen nagyobb mennyiségű alkoholt fogyaszt, akkor a paracetamol-tartalmú készítmények szedésének megkezdése előtt beszéljen a gyógyszerésszel vagy az orvossal.

Paracetamol-tartalmú gyógyszert 3 napnál hosszabb időn túl csak orvosi vagy fogorvosi javaslatra szabad szedni. Ha a tünetek 3 napnál tovább is fennállnak, forduljon orvoshoz.

Ellenőrizze házipatikáját: a többféle márkanéven vásárolt/kiváltott paracetamol tartalmú gyógyszerek egyidejű alkalmazása esetén forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez, aki tájékoztatni fogja Önt a megfelelő adagolásról.

Számolni kell!

Mivel a paracetamol nagyon sok megfázás elleni – többféle hatóanyagot tartalmazó –, ún. kombinációs gyógyszerben is megtalálható, előfordul, hogy a betegek a megengedett napi adagot túllépik. Nem ritka – állítja az OGYÉI főigazgatója, – hogy a náthás, lázzal, fejfájással küszködő betegek különböző forró italporokkal kúrálják magukat, kombinálva szintén paracetamolt tartalmazó láz- és/vagy fájdalomcsillapítókkal.

Fontos, hogy a túladagolás és ebből adódóan egy esetleges májkárosodás megelőzése érdekében a betegek tisztában legyenek a paracetamol tartalmú készítmények megfelelő adagolásával.

3 hónapos kor feletti csecsemők – 12 éves gyermekek:

A fent említett korosztály részére 10-15 mg-nak megfelelő adag adható testtömeg kilogrammonként. Azaz, ha a gyermekünk 10 kg, akkor 10x10-15, azaz 100-150 mg-nyi gyógyszert adhatunk csak neki. Figyelem: 24 órán belül 4 adagnál több nem alkalmazható! Fontos tudni, hogy 3 hónaposnál fiatalabb csecsemők csak orvosi javaslat esetén kaphatnak paracetamol tartalmú készítményt.

Tudjon meg mindent a májkárosodásról, kattintson ide!

12-18 év közötti serdülők:

Ajánlott egyszeri adag: 500 mg paracetamol, melyből 24órán belül 4adagnál több nem alkalmazható.

Napi maximális adag: 2000 mg

Felnőttek:

Ajánlott egyszeri adag: 500-1000 mg paracetamol, 4-6 óránként.

Napi maximális adag: 4000 mg

Figyelni kell arra, hogy a különféle – vényre vagy vény nélkül kapható – készítmények együttes alkalmazása esetén a hatóanyagtartalom összeadódik, éppen ez indokolja az OGYÉI mostani döntését. Azzal, hogy a listában szereplő kombinációs készítmények kizárólag csak gyógyszertárakban lesznek elérhetők biztosítható az, hogy a betegek a gyógyszerészek tájékoztatása után, kellő ismeretek birtokában folytassák otthonukban a terápiát. Mindig a gyógyszerek betegtájékoztatójában olvasható információk a mérvadóak, így kérjük, vegyék ezt figyelembe!

A döntés lényege

AzOrszágos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet döntése azt jelenti, hogy a patikán kívüli gyógyszerforgalmazó-helyek a hatóság döntésének kézhezvételét követően nem rendelhetnek többet a listában szereplő készítményekből, a meglévő készletek a lejárati idő végéig értékesíthetők.

Az OGYÉI főigazgatója arra kéri a betegeket, a gyógyszerek alkalmazása előtt mindig alaposan olvassák át a gyógyszerek dobozában található betegtájékoztatót! Érdemes átvizsgálni a házpatikában lévő készítményeket is, a biztonságos gyógyszeralkalmazás érdekében nézzék meg, mely gyógyszerek tartalmaznak paracetamol hatóanyagot. Alkalmazás előtt számoljanak, ha pedig bizonytalanok, kérjék gyógyszerészük, háziorvosuk vagy az OGYÉI segítségét!

Forrás: EgészségKalauz