Ezeket látta már?

Online gyógyszervásárlás: hiába tombol a járvány, ezért nem lehet a neten gyógyszert rendelni

gyógyszerazonosító

A koronavírus-járvány kezdete óta egyre többen vásároltak online nem vényköteles gyógyszert. Egy új törvény most ezt megnehezítette.

A nem vényköteles gyógyszereket (például fejfájáscsillapító, görcsoldó, lázcsillapító) egy törvénymódosítás szerint január 1-től csak gyógyszertári dolgozó szállíthatja ki. Az új előírásnak azonban csak kevés patika felel meg, ezért csak kevés gyógyszertár szállít házhoz – olvasható a Portfólió elemzésében.

Túl kevés a gyógyszerész

A cikkben Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének szakmai igazgatója kiemelte, Magyarországon interneten keresztül vényköteles készítményeket korábban sem lehetett, és most sem lehet forgalmazni, ez csak a vény nélküli gyógyszerek (OTC-gyógyszerek) esetében lehetséges. A legtöbb patika csomagküldő szolgálat segítségével küldte ki a vény nélküli készítményeket a beteghez, mert ez volt a leghatékonyabb, legolcsóbb módja.

Az igazgató úgy fogalmazott, hogy a saját személyzettel és eszközzel történő kiszállítás meglehetősen drága mulatság egy patikában. Marjai kiemelte, a közforgalmú gyógyszerellátás munkaerőhiánnyal küzd. Még a mostani feladatok ellátásához is kevés a gyógyszerész és a gyógyszertári szakasszisztens.

Bagosi Erik, a debreceni Tócós Patika gyógyszertárvezetője elmondta, hogy a van egy olyan rendelet, amely meghatározza, hogy a nyitvatartási idő és vényszám figyelembevételével mennyi gyógyszerészt és szakasszisztenst kell alkalmazni. Ebbe a minimum létszámba a gyógyszert kiszállító szakember nem tartozik bele. A munkaerőhiány miatt sok patika eddig sem élt a gyógyszerkiszállítás lehetőségével. A jövőben is ezt a feladatot a nagyobb gyógyszerláncok képesek megoldani.

Jelenleg vannak olyan gyógyszertárak, akik teljes egészében megszüntették a gyógyszerek elérhetőségét a webshopokban, mások személyes átvétellel forgalmazzák a gyógyszereket, valamint akad olyan gyógyszertár is, amely megkezdte a házhoz szállítás feltételeinek kidolgozását.

Gyógyszer rendelése online: hiányzik a betegeknek

Marjai Tamás szerint különösen a koronavírus idején nem volt célszerű megszüntetni a gyógyszerek házhozszállítását, mert sok beteg online szerezte be a vény nélkül kapható gyógyszereket. Voltak olyan betegek, akik olyan településre is rendeltek gyógyszert, ahol nincsen gyógyszertár vagy az adott készítmény nem szerezhető be. A nagyobb városokban és Budapesten főleg idősek, otthonukat elhagyni nem tudó betegek, és beteg gyereküket ápoló édesanyák rendeltek online. Vagyis főleg azok, akik valami miatt nehezebben jutottak volna el a patikába.

Miért drágák a hazai patikai COVID-tesztek? - olvasson tovább!

„Leginkább a betegeknek hiányzik a megszűnt szolgáltatás, amely lehetővé tette olyan gyógyszertári kategóriájú termékek, mint például fájdalom-, láz- és köhögéscsillapítók, hashajtók, hasmenésgátlószerek kiszállítását.” – olvasható az elemzésben. Ugyanakkor a rendelet szerint a továbbiakban is házhoz lehet szállítani gyógyászati segédeszközöket, tápszereket, illetve egyéb termékeket, étrendkiegészítőket és kozmetikumokat.

Forrás: Portfólió
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához