Ezeket látta már?

Sokszor használ orrspray-t? Jobb, ha határt szab magának!

orrspray, nátha, orrcsepp

Mire kell figyelni, ha az orrdugulás megszüntetéséhez az orrspray mellett döntünk?

Az orrdugulást megszüntető, vény nélkül is kapható orrcseppek és orrspray-k 7-10 napon túl történő alkalmazása a hozzászokás, az orrcsepp– vagy orrspray-függőség veszélyével, és az orrdugulásos állapot romlásával járhat. Figyelni kell tehát az előírásszerű alkalmazásra!

Az említett készítmények általában érösszehúzó összetevőt tartalmaznak. Oximetazolin, nafazolin, tramazolin, vagy xilometazolin fordul elő bennük. Noha ezek a hatóanyagok igazoltan hatásosak a náthával járó orrdugulás megszüntetésében, tudni kell, hogy függőséget okozhat.

Tengeri sós készítmények

A nátha és az allergia egyik legzavaróbb tünete az orrdugulás. A nem átjárható légutak zavarnak a mindennapi teendők elvégzésében, rontják a munkabeli és a tanulási teljesítményt, és elrabolják az éjszakai alvás jelentette nyugalmat. A kellemetlen tünetek mérséklésére tengersós vizek vagy szintetikus érösszehúzót tartalmazó készítmények is javasolhatók. Míg az előbbiek hatása inkább kíméletesnek mondható, addig az utóbbiak terápiás hatása klinikailag igazolt.

A sóoldatok és a tengeri sós készítmények a szó szoros értelmében vett hatóanyagot nem tartalmaznak. Ezek a sós vizes szerek „mosó”-hatásuk révén mossák ki az orrváladékot. A bennük lévő tengeri só nem pusztán nátrium-kloridot tartalmaz, hanem többféle nyomelemet is (pl. vas, réz, mangán, cink), amik segítséget nyújtanak a vírusok által irritált orrnyálkahártya egészséges működésének helyreállításában.

Különféle márkanéven sorakoznak a patikai polcokon a tengeri sós orrspray-k, kisebb-nagyobb kiszerelések vásárolhatók belőlük, 20 ml-es kiszereléstől 100 ml-esig terjed a választék. Ezek a készítmények akár már a náthás újszülötteknél is alkalmazhatók, két hetes kortól. Mivel a készítményeknek mellékhatásuk nincs, túladagolásuk nem lehetséges, olyan gyakran alkalmazhatók és olyan hosszú időn keresztül, ahogy arra szükség van.

Érösszehúzó hatóanyagú orrcseppek, orrspray-k

Az érösszehúzó hatóanyagú orrcseppek vagy orrspray-k legfeljebb napi 2-3 alkalommal történő használata gyors és tartós enyhülést hozhat, és végre a náthás, influenzás betegek is szabadon lélegezhetnek. A xilometazolin, a tramazolin, az oximetazolin és a nafazolin-tartalmú orrcseppek és orrspray-k vény nélkül vásárolhatók meg a gyógyszertárakban. A gyorsan fellépő és órákon keresztül tartó hatás esetükben klinikailag alátámasztott.

Szem előtt kell azonban tartani, hogy nem hosszú távú alkalmazásra szánt szerekről van szó. Ügyelni kell arra, hogy az érösszehúzó hatású orrcseppeket/orrspray-ket NEM szabad egyhuzamban 5-10 napnál tovább alkalmazni. Ha valaki hosszú ideig, egyhuzamban alkalmazza ezeket a patikaszereket, éppen ellenkező hatás következhet be, mint ami a kezelés célja: az orrnyálkahártya duzzanata kiújulhat, romolhat az orrüreg átjárhatósága. Másként fogalmazva: a túl hosszú ideig tartó érösszehúzó orrcsepp- vagy orrspray-használat ronthat az orrüregi panaszokon.

Vigyázat! Könnyen orrcsepp- vagy orrspray-függővé lehet válni.

Sajnálatos tény, hogy sok beteg orrüregi „érösszehúzó-függővé” válik, és egy idő után a múlni nem akaró, esetleg egyre romló orr-panaszait próbálja újabb és újabb adag érösszehúzóval orvosolni, miközben egyre csak ront a tünetein.

Az érösszehúzó orrcseppekre és orrspray-kre rászokni könnyű, leszokni róluk annál nehezebb,- intenek óva a fül-orr-gégész szakorvosok. Javasolt tehát a készítmények előírásszerű használata. Ha valaki úgy érzi, hogy 5-7 nap elteltével nem javulnak a náthás/influenzás panaszai, indokolt orvoshoz fordulni!

Összefoglalva: az érösszehúzó hatóanyagú orrspray-k vagy orrcseppek alkalmazása csak rövid távon, maximum 5-10 napon keresztül lehet megoldás nátha- vagy influenzaszerű panaszok esetén a légutak átjárhatóvá tételére.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#orrfolyás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához