Ezeket látta már?

Pajzsmirigy gyógyszert szed? Ezért lehet szükség a dózis módosítására évszakváltáskor

Pajzsmirigy gyógyszer hormon tünetek

Nyáron az anyagcsere felgyorsul, így a pajzsmirigy hormonok szintje is értelem szerűen magasabb lesz.

A pajzsmirigy működési zavarai számtalan problémát okozhatnak, amelyek befolyásolhatják a beteg közérzetét és a mindennapjait.

Jó pajzsmirigy funkciók=jó közérzet

Amennyiben a szerv hormontermelésében valamilyen probléma adódik, azt mielőbb kezelni szükséges, hiszen megfelelő terápiával hamar visszaállítható a T3 és a T4 normál szintre, melynek hatására a kellemetlen tünetek csökkennek vagy megszűnnek.

A pajzsmirigy működéséről laborvizsgálattal lehet megbizonyosodni, melynek során ellenőrzésre kerül a TSH, T3 és a T4 szintje is. Amennyiben a referenciatartományon kívül esnek az értékek, úgy fontos endokrinológushoz fordulni, aki a legtöbbször gyógyszeres kezelést javasol a betegnek.

Sokszor a páciens élete végéig tartó terápiában részesül (általában pajzsmirigy alulműködés esetén), ám előfordulhat, hogy olykor a dózis módosítására van szükség- pl. évszakváltáskor.

Mikor lehet szükség több pajzsmirigyhormonra?

Jellemzően elmondható, hogy míg nyáron az átlagos TSH szint 9.37±5.53 μUI/ml, télen ez 18.68±2.31 μUI/ml körüli értékre módosul abban az esetben, ha alulműködéssel állunk szemben. A pajzsmirigy túlműködése esetén nyári érték 0.148±0.76 μUI/ml, a téli pedig 0.23±0.021 μUI/ml.

Tehát a betegek esetében a nyári és téli értékek eltérnek egymástól, amikor a TSH szintről van szó. Ez azonban az egészségesek esetében is igaz, aminek oka egyszerűen az, hogy a téli hidegben lelassul az anyagcsere, de több energiát használunk el, míg nyáron az anyagcsere felgyorsul, így a pajzsmirigy hormonok szintje is értelem szerűen magasabb lesz.

Ezt az egészséges szervezet könnyedén megoldja, a pajzsmirigy betegek esetében azonban már más a helyzet- mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

Tünetek, melyekre érdemes odafigyelni

  • testsúlyváltozások
  • menstruációs panaszok
  • alvászavarok
  • fáradékonyság
  • rossz közérzet
  • hajhullás

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Nyakfeszülés és fáradtság: ez a 10 tünet pajzsmirigy betegségre utal

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

pajzsmirigy

Forrás: Budai Endokrinközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához