Ezeket látta már?

Ami azóta sem változott: néhány gyöngyszem a betegek kérdéseiből - és a mi válaszainkból...

2012.12.31. Módosítva: 2015.11.04.

Amit a beteg szeretne megtudni - az szent. Node mi van akkor ha a kérdést nem értjük valamiért?

Lássunk néhány extrém példát:

Ami azóta sem változott: néhány gyöngyszem a betegek kérdéseiből - és a mi válaszainkból...

Olvasó1 - A hasfájós

- Doktorúr, nagyon fáj a hasom. Mikor jöhetek be Magához?

Válasz: (hová, az irodába????????????)

igazi válasz: ha régóta és nagyon fáj, menjen el gasztroenterológushoz...stb.

Olvasó 2 - A fejfájós

- Nagyon fáj a fejem, ez mi lehet?

Válasz: (bármi.....)

Igazi válasz: ha a panasz tartós, nem szűnik ,romlik, keressen fel egy fejfájás-ambulanciát...stb.

Olvasó 3 - A kvaterkázó

Ez inkább történet. Az úriember vidéken él, igazi jó tájszólással beszól (a telefonba!) jóreggelt, doktor úr, hogy van, küldtem magának egy levelet... innen kuszává válik a beszéde nagy nehezen kihámozható belőle, hogy valami kóstolót (???) akar behozni, és arra kapacitál, hogy mielőbb fogadjam. Amit kóstoltatni akar, azt saját maga kutyulta otthon, és állítólag mindenre jó (de jó neki...)

Nagy nehezen megérti hogy NEM lehet bejönni, ez NEM rendelő, hanem válaszadó szolgálat. Ki tudja mikor tűnik fel újra valami új találmánnyal???

Olvasó 4 - A kismama

Ez is sztori. Reggel az irodában már folyik a munka, megszólal a telefon - egy kisbabás anyuka, hogy ő szoptat, és kicsit megfázott, most mit csináljon... (elküldöm a háziorvoshoz, hogy ha gondolja, vizsgáltassa meg magát, de ő ragaszkodna ahhoz, hogy telefonon távgyógykezeljük meg a megfázását, hát erre csak egyesek képesek, én nem...)

Olvasó 5 - A rejtélyes öreg

- T. Doktor úr! 85 éves vagyok (!!!!), és néha úgy érzem, mintha... nem pontosan emlékeznék mindenre, de igazából ebben sem vagyok egészen biztos, csak valahogy a környezetem érzékelteti velem, hogy egyes dolgokat elfelejtek, lehetséges ez, tessék megmondani!

Válasz: (drága uram! Gratulálok Önnek a szép életkorhoz, más ilyenkor már azt sem tudja, hol van, vagy az ibolya alulról való szaglászását gyakorolja...)

Igazi válasz: kedves Olvasó, valóban adódhatnak az idős korban emlékezetproblémák (óvatos fogalmazás...) érdemes lenne a háziorvossal megbeszélni, hogy esetleg agyi keringésjavító készítmény adását látná-e indokoltnak. Amúgy a legjobb technika pedig az emlékezet, a memória tornáztatása speciális játékokkal, ha a család ebben segítőkész... stb.

Ami azóta sem változott: néhány gyöngyszem a betegek kérdéseiből - és a mi válaszainkból...

Olvasó 6 - A gyógyszerarzenálos beteg

- Jó napot kívánok! Az én problémám az, hogy gyógyszereket kell szednem (itt felsorol név szerint 16-féle gyógyszert, összeszámoltam) és azt szeretném megtudni, hogy lehet-e esetleg közöttük valamilyen kölcsönhatás, vagy okozhatnak-e mellékhatást, mert az utóbbi időben olyan gyengének is érzem magamat.

Válasz (drága Hölgyolvasó! Legalább azt írta volna le, hogy MILYEN betegségekre kapja a gyógyszereit, és miért van az, hogy egy gyógyszerfajtából 3-félét is látok... ez tiszta káosz így...vagy találjam ki, milyen betegségei vannak, akkor ez egy kvízjáték :-))))

Igazi válasz: Tisztelt Levélíró! Köszönöm a részletes beszámolót a gyógyszereket illetően, számomra úgy tűnik, hogy X, Y, Z és W betegségekre történt a gyógyszerfelírás. Mindazonáltal érdemes lenne az orvosával megbeszélni, hogy a 16-féle gyógyszert kb. a fele típusra csökkentse le - amennyiben ez szakmailag lehetséges...stb...stb.

... és így tovább a végtelenségig:-)

Forrás: EgészségKalauz