Tájékozatlanság, tévhitek, bizalmatlanság: ezért szedjük rosszul a gyógyszereket

#demencia #gyógyszer #Cukorbetegség #magas koleszterinszint
2019.01.04.

A Hungaropharma folytatja a tavaly elindított Mérföldkő sorozatot, azzal a céllal, hogy a hétköznapokban jól használható, hatékony eszközt adjon a gyógyszerészek és a gyógyszertárba betérők kezébe, ami segíti a beteg-gyógyszerész együttműködést.

Egy 2015-ös* reprezentatív nemzetközi egészségügyi kutatás eredményei azt mutatták, hogy Magyarországon minden második embernek elégtelen vagy problémás az egészség-műveltsége. Ráadásul az emberek többsége nem is mer kérdezni az orvosnál vagy a patikában abban az esetben, ha nem világos számára a kezelés.

Sokszor elpocsékoljuk a felírt gyógyszereinket

„A Hungaropharma tevékenysége túlmutat a gyógyszer-nagykereskedelmen, köszönhetően piacvezető pozíciójának és az általa tulajdonolt tagvállalatok szerteágazó tevékenységének. Mivel szakmai kérdésekben mindig a széles látókörű, korszerű megoldásokra törekszünk, szorosan együttműködünk a szakmai partnerekkel. A Hungaropharma akkor lehet sikeres, ha a partnerei elégedettek, mert látják, hogy a munkájuknak megvan az eredménye. A betegegyüttműködés erősödése nemcsak a gyógyszerészek és a betegek érdeke, hanem a biztosítóé is. Ez Magyarországon is fontos, hiszen a nem beszedett gyógyszerre vagy a rosszul beszedett gyógyszerre kifizetett támogatás a legnagyobb pazarlás” – mondta el Dr. Feller Antal, a Hungaropharma Zrt. vezérigazgatója.

Egy a Semmelweis Egyetem gyógyszerészei által végzett, nem reprezentatív kutatás szerint a válaszadók 30 százaléka elismerte, hogy nem megfelelően szedi be a gyógyszereit, mert elfeledkezik róla, de az is előfordult, hogy mivel jobban lett, úgy gondolta, árt, ha folytatja a terápiát. Szakemberek szerint ennek okai a tájékozatlanságra, a gyógyszerekkel kapcsolatos tévhitekre, és a bizalmatlanságra vezethetőek vissza.

Számos kutatás igazolta már, hogy a be nem vett gyógyszerek miatt a betegek még betegebbek lesznek, így a gyógyítás költségei megnőnek, mert az időközben kialakult szövődményeket is kezelni kell. Ez különösen igaz a cukorbetegség, a magas koleszterin, a magas vérnyomás- és a szívbetegségek esetén.

A Mérföldkövek program egyik fontos célja éppen ezért az, hogy elősegítse a párbeszédet a betegek és az egészségügy között, ezzel pedig növelje a terápiás hűséget (adherencia) és a kezelések hatékonyságát. A demenciával kapcsolatos tájékoztatóanyag (Demencia a családban: Elfelejtettem?), valamint az 5xM Gyógyszereim gyógyszerszedési tájékoztató anyag egy pilot program keretében 2018 októberétől egy éven keresztül érhető el az Alma, a Gyöngy, valamint a Magyar Gyógyszerészi Kamara által szerződtetett gyógyszertárakban.

Forrás: egeszsegkalauz.hu