Ezeket látta már?

Új csodaszer: a polipill

2011.06.17. Módosítva: 2015.11.04.

Naponta egy tabletta bevételével a halálozás felére csökkenthető! Matos Lajos, az MTI szakértője írja: a világszerte legtöbb halálesetet okozó kór, a szív-és érrendszeri betegségek megelőzésére kidolgozott kombinált gyógyszer folyamatos szedésével az infarktus vagy az agyi katasztrófa kockázata felére csökkenthető. A szer első nemzetközi vizsgálatának eredményeit a PLoS One szakfolyóirat közölte.

A szív-és érrendszeri betegségek okozta halálozás néhány kockázati tényező összeadódó hatásával megmagyarázható. Két betegségek megelőzésével foglalkozó angol professzor, N.J. Wald és M.R. Law 2003-ban közölte azt az azóta egyik legtöbbet idézett tanulmányt, amelyben megfogalmazták, hogy ha minden, 55 évesnél idősebb ember szedne egy olyan több hatóanyagot tartalmazó gyógyszert, amely kedvezően befolyásolja a legfontosabb kockázati tényezőket, a szív-és érrendszeri halálozás legalább 80 százalékkal csökkenne.

Új csodaszer: a polipill

A javaslat sok vitával folytatódott, de közben már voltak olyan gyógyszercégek, melyek készítettek ilyen "polipillt" és ezeket a világ bizonyos részein, például Indiában vagy Iránban kedvező eredménnyel kipróbálták. Most az első több földrészen végzett vizsgálat eredményeit ismertették. A vizsgálatot az angol Simon Thom vezette.

A 378 résztvevő az Egyesült Királyság, Ausztrália, Brazília, India, Új-Zéland, Hollandia és az Egyesült Államok területén élt. Valamennyien fokozott kockázatúnak minősültek szív-és érbetegség szempontjából, bár ez nem jelentette azt, hogy valamennyien magas vérnyomás betegségben szenvedtek volna, vagy emelkedett lett volna a vérük koleszterin tartalma.

A polipill kis adagban tartalmaz aszpirint, valamint vérnyomáscsökkentőt és olyan készítményt, mely a vizsgálati alanyok vérében a "rossz" LDL-koleszterin szintet vitte le (koleszterinszint-csökknetőt). Az eredmények arra utalnak, hogy ez a megelőző kezelés az infarktus és a szélütés veszélyét a felére csökkentette.

Mi lehet a polipill előnye?

Természetesen még sok, "nagy beteganyagon" végzett vizsgálat szükséges a tapasztalatok leszűréséhez, de láthatjuk, miért lenne fontos és hasznos a szív-érrendszeri polipill:

  1. A többféle hatóanyag - egy tablettában - több támadásponton hat, pl. vérnyomáscsökkentés, koleszterinszint-csökkentés, véralvadási problémák kezelése, szív-érrendszeri események megelőzése stb.
  2. A dózisok szakszerű beállításával viszonylag alacsonyabb dózis adható az egyes szerekből, így az ún "fix" kombinációnak kevesebb /lenne, lesz a várható mellékhatása.

A dózisok szakszerű beállításával viszonylag alacsonyabb dózis adható az egyes szerekből, így az ún "fix" kombinációnak kevesebb /lenne, lesz a várható mellékhatása.

Az egy nagyon jó terápiás elképzelés és egyben út, hogy ez esetben az infarktus és a stroke ellen egyszerre lehet "lőni", nyilván a hosszútávú, és sok betegen végzett vizsgálatok mutatják majd ki mindennek a hatékonyságát, hasznát.

(a szerk.)

A nemzetközi vizsgálat azt is jelezte, hogy minden hatodik résztvevő tapasztalt valamilyen mellékhatást és ez olyan mértékű volt, hogy minden huszadik abbahagyta a gyógyszer szedését. Számítások szerint a veszélyeztetett emberek számára ez a kezelés több kedvező esélyt jelent, mint kockázatot, bár további, mind szélesebb körű vizsgálatokra lesz szükség ennek alátámasztására.

Forrás: EgészségKalauz