Ezeket látta már?

Gyógytornák: hogyan kezelhető a bütyök?

2012.08.15. Módosítva: 2015.11.04.

A bütyök, a bütykösség a lábfej nagyujjának csontszerkezeti változása miatt alakul ki. Lássuk, gyógytornával hogyan kezelhető!

A bütyköt, bütykösséget a lábfej és a nagyujj csontjainak megváltozott csontos szerkezete okozza. Az első lábközépcsont és a nagylábujj első perce ferdén csatlakozik.

Megelőzéshez és kezeléshez is ajánlott a gyógytorna, azonban ha elviselhetetlen a fájdalom, akkor operáció is szóba jöhet. Kiegészítő és esztétikai segítség lehet a bőrkeményedés eltávolítása, borogatás és betétes cipő is.

A gyógytornász bütyök esetén, abban segít,hogy a láb struktúráját az imok megfelelő tornájával és kezelésével állítja helyre ha lehet megállítva, javítva a folyamatot. Erre különböző kiegészítő terápiák is alkalmazhatóak pl: manuálterápia, ízületi mobilizálás, masszázs, Kinesio Tape technika, PNF. Elsők között kell helyreállítani a teljes láb izomállapotát, hiszen a probléma nem kizárólag a nagylábujjnál van jelen.

Gyakran javasolt különböző segédeszközök, úgynevezett ortézisek hordása, melyek egész nap korrigált helyzetben tartják a lábujjakat.

Bütyök tornája

Általában a haránt és-/vagy hosszanti boltozat süllyedésével jár, valamint kalapácsujj is kísérheti

Mivel nem magát a bütyköt kezeljük tulajdonképpen, hanem a láb és talp szerkezeti elváltozásait ezért bokától a lábujjakig átmozgatjuk és tornáztatjuk a lábat.

Gyakorlatok: (a 2.-3. képcsoport nagyítható!)

Gyógytornák: hogyan kezelhető a bütyök?
Gyógytornák: hogyan kezelhető a bütyök?
Gyógytornák: hogyan kezelhető a bütyök?

Jó gyakorlást kívánok!

Pap Andrea – Gyógytorna

Forrás: EgészségKalauz