Ezeket látta már?

Otthonápolás: hogyan mossuk meg a gondozott fogát, milyen elváltozásokra figyeljünk?

műfogsor, fogmosás, otthoni ápolás, otthonápolás, otthoni gondozás

Nemcsak az nem mindegy, hogyan és mivel mossuk meg az otthon ápolt fogát - az ínyt, valamint a nyelvet is meg kell vizsgálnunk naponta! Lépésről lépésre elmondjuk, mit kell tennie hozzátartozója megfelelő szájhigiéniájának érdekében!

A fogmosás, szájápolás fontos eleme a rendszeres, napi tisztálkodási rituálénak. Az otthoni ápolás során naponta kétszer érdemes elvégezni a következők szerint:

  • Segítsük a gondozottat ülő pozícióba. Ha nem tud felülni, fordítsuk oldalra, a párnára tegyünk vízhatlan lepedőt és törülközőt, hogy az ágy ne legyen vizes. Így odaférünk a nyitott szájához, és nem kell tartanunk attól, hogy félrenyel.
  • Kérjük meg a gondozottat, hogy vegye ki a műfogsorát, vagy ha erre nem képes, tegyük meg mi magunk óvatosan, fültisztító pálcika vagy spatula segítségével.
  • A műfogsor megtisztításához használhatunk egy keményebb fogkefét, de beáztathatjuk speciális folyadékba is. Ellenőrizzük a műfogsort, nincsenek-e rajta repedések, sérülések. Segítsünk azt visszahelyezni a gondozott szájába, vagy tartsuk lezárt, tiszta, hideg vízzel teli edényben.
  • Képezze a szájápolás részét az is, hogy átvizsgáljuk a száj nyálkahártyáját, az ínyt, a nyelvet! A nem gyógyuló sebek, fekélyek, afták, az ínygyulladás és egyéb problémák egyrészt mindenképpen ellátást igényelnek, másrészt komolyabb egészségügyi bajokra is figyelmeztethetnek!
  • Ha a gondozottnak nem műfogsora van, akkor puha fogkefével és fogkrémmel óvatosan dörzsöljük át a fogait, és az ínyét is! Lehetőség szerint hanyagoljuk az erősen mentolos fogkrémet, mert irritálhatja a nyálkahártyát, illetve az azon lévő sebeket. A fogak külső és belső részét, valamint a rágófelületet egyaránt tisztítsuk meg.

Beszélne egy orvossal? Hívja az Egészségkalauz.hu orvosait, most INGYEN kipróbálhatja a szolgáltatást! Kattintson IDE!

  • Egy kis pohárban kínáljunk vizet a gondozottnak, mellyel átöblítheti a száját. A víz kiköpéséhez legyen kéznél egy edény, és készítsünk ki törülközőt is, mellyel megtörölheti a száját. Ha a gondozott erre nem képes, egy másik, tiszta vízbe mártott fogkefével „öblítsük át” a fogakat és az ínyét.
  • A kiszáradt, cserepes ajkakat ápoljuk megfelelő balzsammal, szőlőzsírral!
Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához