Mindenki ezt nézi most!

Otthonápolás: így zajlik a mosdatás lépésről lépésre

Otthonápolás: így zajlik a mosdatás lépésről lépésre

Ha a tartósan ágyban fekvő, mozgásában korlátozott vagy mozgásképtelen hozzátartozónkat otthon kell ápolni, a fürdetés is ránk hárul. Így gondoskodhatunk a személyi higiéniájáról, ha nem tudja használni a fürdőszobát!

A tisztaság, a személyes higiénia nagyon fontos eleme az otthoni ápolásnak. Kellemesebbé, kényelmesebbé tehetjük vele a gondozott életét, és a betegségek, egészségügyi problémák megelőzésében is nagy szerepe van a rendszeres mosakodásnak, fürdésnek. Előfordulhat, hogy a gondozott nem tudja használni a fürdőszobát, tartósan ágyhoz kötött. Ilyenkor az ágyban kell őt megfürdetni, akár úgy, hogy fekszik, akár úgy, hogy felül. Az is lehet, hogy csak korlátozottan képes saját maga tisztálkodni, ilyenkor a segítségnyújtás a fő feladatunk.

Előkészületek

Gondoskodjunk arról, hogy a szoba ne legyen hűvös, huzatos! Még a mosakodás előtt érdemes előkészíteni a szükséges eszközöket, hogy ne közben kelljen ki-be szaladgálnunk, mert elfelejtettünk valamit. Tegyünk elérhető közelségbe:

 • 2 edényt, lavórt kellemesen meleg vízzel - a vizet szükség szerint cseréljük!
 • mosdókesztyűt, törlőkendőt;
 • törülközőket: külön az arcra, a testre, és külön a gondozónak;
 • mosdatókrémet, tusfürdőt, sampont stb.;
 • ápoló, hámosító krémet, hintőport;
 • plusz lepedőt - akár nejlon lepedőt-, mellyel az ágyat megóvhatjuk;
 • plusz lepedőt, takarót, mellyel a gondozottat betakarhatjuk mosdatás közben;
 • szennyestartót, szemeteszsákot;
 • tiszta ruhát vagy pizsamát, hálóinget;
 • szükség esetén inkontinencia-betétet, felnőtt pelenkát;
 • szájápoláshoz szükséges eszközöket;
 • borotválkozáshoz szükséges eszközöket;
 • körömápoláshoz szükséges eszközöket;
 • fésűt, hajkefét;
 • zsebtükröt, dekorkozmetikumokat.

Mosdatás lépésről lépésre

 1. Helyezzünk a gondozott alá egy plusz törülközőt, lepedőt, mellyel megóvhatjuk az ágyat. Vetkőztessük le a gondozottat, ha szükséges, segítsünk neki a vetkőzésben, és takarjuk be egy plusz lepedővel, takaróval. Ezzel részben óvjuk a hidegtől, részben pedig a méltóságát is segítünk megőrizni.
 2. Először tiszta vízzel és tiszta mosdatókesztyűvel töröljük át az arcot és a nyakat, ne feledkezzünk el a fülekről sem. Ezt a gondozott akár saját maga is megteheti.
 3. A férfiaknál segítsünk a borotválkozásban. Ha nem elektromos borotvát használunk, tartsuk kellően feszesen a bőrt, mindig a szőr növekedési irányába borotváljunk, az esetleges apróbb vágásokat azonnal lássuk el. Ha a gondozott képes felülni, és meg tud borotválkozni, biztosítsunk neki tükröt, tiszta, langyos vizet és egyéb szükséges eszközöket az önálló borotválkozáshoz.
 4. Mindig óvatos mozdulatokkal itassuk fel a bőrről a nedvességet. Ne dörzsöljük a bőrt, ez növeli az irritáció kockázatát!
 5. Tegyünk törülközőt a gondozott karja és válla alá, majd óvatosan, a kézfejtől felfelé haladva mossuk át a kart. Ha nem szükséges, ne használjunk szappant, mosdatókrémet, csak az izzadásra hajlamos területeken. Tiszta vízzel töröljük át a kart, majd alaposan szárítgassuk meg. Ismételjük meg a másik oldalon is. Dolgozzunk úgy, hogy ne kelljen átnyúlni, áthajolni a gondozotton. Ez neki is, nekünk is kényelmetlen lehet.
 6. Ha a gondozott képes rá, segítsünk neki önállóan kezet mosni, vagy legalább tegyük lehetővé, hogy egyedül öblíthesse le a kezét a tiszta vizes edényben. Ez különösen frissítő és kellemes lehet a számára.
 7. Következzen a mellkas és a has. Először mosdatókrémes vízzel, majd tiszta vízzel töröljük át a területet. Szárogassuk meg, majd takarjuk vissza a gondozottat.
 8. Helyezzük át a törülközőt az egyik láb alá, mossuk, majd öblítsük le a lábat, először térdtől a comb felé, majd térdtől a lábfej felé. Alaposan tisztítsuk, majd szárítsuk meg a lábujjak közét is! Ismételjük meg a másik lábbal is.
 9. Ellenőrizzük, igény szerint igazítsuk meg a láb körmeit. Különösen körültekintően végezzük ezt, ha a gondozott cukorbeteg. Ha a körmök nagyon megvastagodottak, először áztassuk be a lábat 10-15 percre.
 10. Tiszta mosdatókendővel, törlőkendővel mossuk meg, majd szárítgassuk meg a nemi szerveket. Legyünk különösen körültekintőek, ha a gondozott inkontinens! Férfiak esetén az előbőr alatti részt is tisztítsuk meg.
 11. Ha van segítségünk, óvatosan gördítsük az oldalára a gondozottat, és tartsuk, míg a társunk megmossa és megszárítgatja a hátát. Ha nincs segítségünk, gördítsük oldalra, esetleg támasszuk meg párnával, összetekert takaróval.
 12. Ha a gondozott képes felülni, ültessük fel, míg megmossuk és megszárítgatjuk a hátát. Kezdjük a vállaknál, haladjunk lefelé a végbélnyílás irányába. Erre a területre fordítsunk nagyobb figyelmet.
 13. Fürdetés közben ellenőrizzük a gondozott testét, különösen a csontosabb részeknél - lapocka, vállak, könyökök, gerinc, farokcsont stb. - nem alakultak-e ki rajta felfekvések! Ezeket szükség szerint kezelni is szükséges!
 14. Szükség szerint alkalmazzunk hidratáló vagy hámosító krémet, esetleg hintőport.
 15. Segítsünk a gondozottnak felöltözni vagy öltöztessük tiszta ruhába. Mindig a gyengébb, sérült oldallal kezdjük!
 16. Ellenőrizzük, szükség szerint igazítsuk meg, rövidítsük le a kézen a körmöket.
 17. Segítsünk a gondozottnak a fésülködésben. Ha hozzátartozónk igényli (és az orvos is engedélyezi), dekorkozmetikumokat, parfümöt, körömlakkot is használhatunk.

Beszélne egy orvossal? Hívja az Egészségkalauz.hu orvosait, most INGYEN kipróbálhatja a szolgáltatást! Kattintson IDE!

Hajmosás

Hajmosáshoz, ha a gondozott nem tud felülni, igazítsuk a gondozott fejét a matrac széléhez. Ezt megtehetjük akár úgy is, hogy az ágyat elhúzzuk a faltól és a háttámlát eltávolítjuk. Tegyünk vízhatlan lepedőt és egy törülközőt a gondozott feje alá, vagy húzzunk egy nagyobb zacskót a párnára. Egy összecsavart törülközőt tegyünk a gondozott tarkója alá. A földre helyezzünk egy nagyobb lavórt, melybe a víz belecsöpöghet. A felsőtestről vegyük le a ruhát, takarjuk be a gondozott mellkasát. Óvatosan tegyünk egy-egy összetekert papírtörlő-darabkát a gondozott fülébe - de ne nyomjuk bele! -, így megelőzhetjük, hogy víz menjen a fülbe.

Egy kancsóból öntsük a gondozott hajára a vizet - előtte mindenképpen ellenőrizzük a hőmérsékletét! -, mossuk meg, majd alaposan öblítsük le. Hajmosás után célszerű olyan hajápoló balzsamot használni, amelyet nem kell kiöblíteni. Hajszárítás előtt alaposan itassuk fel a vizet a hajról egy törülközővel, majd szárítsuk és fésüljük meg tompa fogú fésűvel, puha hajkefével.

Ha a gondozott fel tud ülni, kérjük meg, hogy hajmosáshoz üljön egy székre. Vigyázzunk, ne hajtsa túlságosan hátra vagy előre a fejét, nehogy megszédüljön.

Forrás: EgészségKalauz