Ezeket látta már?

Bepisilés ellen - akupunktúra?

Akupunktúra a bepisilésre? Egy török kutatás szerint a lézersugárral végzett akupunktúrás kezelés segíthet a gyermekeknek felhagyni éjszakai szokásukkal.

Dr. Orhan Koca, a tanulmány egyik szerzője, az isztambuli Haydarpasa Numune kórház kutatójának beszámolója szerint az eredmények azt mutatják, hogy a nem invazív, fájdalommentes, alacsony költségű rövid távú terápia alternatív kezelésnek tekinthető az ágybavizelő betegek számára. Külső szakértők azonban nem biztosak abban, hogy az eljárás a jelenleg használt módszereknél, például a viselkedésterápiánál és a vizelettermelést csökkentő gyógyszereknél hatékonyabbak lehetnek.

Bepisilés ellen - akupunktúra?

Koca és kutatócsoportja azt vizsgálta, hogy ha a húgyhólyaggal összefüggő pontokat célozzák a hagyományos kínai gyógymóddal, meg lehet-e akadályozni a gyermekek ágybavizelését. A kísérlethez 91 fiatal ágybavizelő pácienst kértek fel a kórházban. Az alanyok átlagéletkora 8-9 év volt, és jellemzően hetente négy éjszaka vizeltek ágyba. A gyermekek kétharmada négy héten át hetente háromszor részesült alacsony energiájú lézerrel végzett akupunktúrás kezelésben, amely a hagyományos húgyhólyag pontokat célozta. A többi gyermek összehasonlításképpen hamis lézeres kezelést kapott.

A kezelés után tizenöt nappal a kezelésben részesült gyermekek 40 százaléka teljesen felhagyott az ágybavizeléssel, míg a hamis lézeres csoportban ugyanez az arány csak 8 százalék volt. Hat hónap elteltével az ágybavizelés teljes elhagyása az első csoportban 54 százalék, a másodikban csupán 12 százalék volt.

Dr. Steve Hodges, a Wake Forest Egyetem Egészségügyi Központjának gyermekurológusa úgy véli, az akupunktúra az idegstimulálás révén hatékony lehet, mivel tudományos bizonyítékunk van arra, hogy az idegi stimulálás a húgyhólyag ellazulásához vezet, ezáltal fokozza az éjszakai vizelettartás képességét. Hodges szerint azonban a kérdés csak az, hogy szükség van-e erre. Sok ágybavizelő gyermek ugyanis viselkedési változtatásokkal (például ébresztőóra felhúzásával, hogy éjszaka kimenjen pisilni) meggyógyítható, vagy talán azért vizel ágyba, mert székrekedése van, ami szintén könnyen kezelhető.

Forrás: Medipress