Ezeket látta már?

Ezért lehet jó a króm cukorbetegeknek

2018.10.11. Módosítva: 2018.10.11.
krom_bevitel_krompotlas

A króm a szervezetünk számára nélkülözhetetlen nyomelemek közé tartozik, különösen fontos szerepet játszik a szénhidrát-anyagcsere szabályozásában, és a cukorbetegség elleni küzdelemben is a segítségünkre lehet.A cukorbetegséget napjaink egyik legsúlyosabb egészségügyi problémájának tartják: világszerte több millió ember diabéteszes, az érintettek száma folyamatosan nő, és rengetegen veszítik el a látásukat, a lábukat a cukorbetegség szövődményei miatt. Ráadásul minden percben tíz ember hal meg a cukorbetegség következményei miatt!

Természetesen, egyre hatékonyabb gyógyszerekkel lehet kezelni a diabéteszt, de a gyógyszerezés mellett rendkívül fontos az életmód megváltoztatása, a testsúly kordában tartása, a rendszeres mozgás is.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy sajnos sokan elhanyagolják a cukorbetegség kezelését, vagy éppen csak akkor kezdenek foglalkozni velem, amikor a tünetek már igen súlyosak, a diabétesszel összefüggő sejt- és szervkárosodások pedig visszafordíthatatlanok.

Sok más betegséghez hasonlóan a diabétesz megelőzése is könnyebb lehet, mint a konkrét kezelés, ebben pedig a krómpótlás is a segítségünkre lehet.

Ezért lehet jó a króm cukorbetegeknek

None

A cukorbetegek számára fontos a krómpótlás a kiegyensúlyozott vércukorszint eléréséhez.

Miért olyan fontos a króm?

A króm olyan mikrotápanyag, melyre többek között a normális szénhidrát-anyagcseréhez is szükségünk van. A króm javítja az inzulinválaszt, segít megfelelő szinten tartani a vércukorszintet, hozzájárul az ideális testsúly eléréséhez is. Kutatások bizonyítják, hogy a krómpótlás hozzájárul a II-es típusú cukorbetegség megelőzéséhez, akár 27 százalékkal is csökkentheti a diabétesz kialakulásának rizikóját.

Már az enyhe mértékű krómhiány is hatással van arra, hogyan képesek hasznosítani a sejtjeink a véráramban keringő glükózt, vagy hogy milyen "kilengések" lehetnek a vércukorszintünkben. Ez egészséges emberek esetében is súlyos következményekkel járhat, de a cukorbetegeknél még jobban oda kell figyelni arra, hogy a vércukorszintjük viszonylag egyenletes maradjon.

Ennek szabályozására is szolgálnak például a gyógyszerek vagy éppen a pontosan betartott diéta.

A króm is kiegyensúlyozó hatással van a vércukorszintre: egy vizsgálatban az étkezés után elfogyasztott króm 23 százalékkal csökkentette a vér glükózszintjét.

A króm azonban nemcsak a szénhidrát-anyagcserére van jó hatással, hanem a fehérjék és zsírok (így a koleszterin) feldolgozását, hasznosulását is segíti, ezzel pedig az úgynevezett metabolikus szindróma elleni küzdelemben is nagy szerepe van.

A metabolikus szindróma a magas vércukorszint mellett magas vérnyomással, emelkedett koleszterin- és triglicerid-szinttel, hasi típusú elhízással jár együtt, és rendkívüli módon megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek, a szívroham és a stroke rizikóját is.

Forrás: EgészségKalauz