Ezeket látta már?

Franciaországban több mint egymillióan kérik a homeopátia támogatásának fenntartását

homeopátia

Valamennyi francia homeopátiás szert gyártó cég meglepődve fogadta a kormány döntését, miszerint megszüntetik a homeopátiás készítmények társadalombiztosítási támogatását.

Az intézkedést ráadásul a francia kormány szokatlan gyorsasággal, a homeopátiás terápia sajátosságainak és bizonyított eredményeinek figyelmen kívül hagyásával hozta meg.

Petíció a homeopátia támogatásáért

A francia egészségügyi miniszter annak ellenére döntött a homeopátia ártámogatásának fokozatos megszüntetéséről, hogy az országban több, mint 1 200 000 ember írt alá petíciót, és a terápiás módszert 20 ezer orvos alkalmazza sikerrel. A vezető francia gyártó cég, a Boiron megkérdőjelezi, hogy amikor Európa más országaiban, mint például Svájcban a megelőzést tartják a közegészségügyi problémák megoldásának, és finanszírozzák a komplementer gyógymódokat, a kormány ilyen megalapozatlan döntésre jutott Franciaországban.

Így készülnek a homeopátiás szerek

A Boiron kijelentette: továbbra is minden erejükkel azon lesznek, hogy biztosítsák az egészségügyi szakemberek és a betegek számára a jó minőségű és megbízható homeopátiás szerek gyártását és ellátását.

A homeopátiának szerepe lehet az antibiotikum-rezisztencia visszaszorításában, amely a WHO szerint is az emberiség fő kihívása lesz a következő 30 évben. Emellett a homeopátiás kezelés olyan veszélyeztetett betegcsoportoknak is segíthet, mint a várandósok, csecsemők, és olyanoknak is, akik egyszerre több egészségügyi problémával küzdenek.

Egyértelmű a homeopátiás szerek támogatottsága Egyértelmű a homeopátiás szerek támogatottsága Forrás: EgészségKalauz

A homeopátiás szereknek helyük van a gyógyításban

A Boiron hazai leányvállalata előzetesen a magyar fogyasztók véleményével kapcsolatosan is átfogó felmérést készíttetett. A kutatásból kiderült, hogy a kiegészítő módszerek korlátozásával a lakosság kevesebb, mint egytizede ért egyet, az elsöprő többség szerint a homeopátiás termékeknek helyük van a gyógyszertárak polcain.

A megkérdezettek 53 százaléka egyáltalán nem ért egyet a homeopátiás gyógyszerek forgalmazásának korlátozásával, ezzel szemben csupán 8 százalék ért azzal teljesen egyet. A Boiron a felmérés alapján rámutatott: a magyar társadalom túlnyomó többsége kiáll a választás szabadsága mellett a hagyományos és a kiegészítő gyógymódok tekintetében.

(A Boiron Hungária Kft. és a Forecast Marketingkutató Kft. 2018. decemberi, reprezentatív kutatása. 500 fő bevonásával készült kutatás budapesti és vidéken élő, 18-59 év közötti lakosságra)

További tények:

·        Franciaországban 21 000 gyógyszertárban ajánlják a homeopátiás terápiát.

·        A homeopátiát is alkalmazó orvosok betegei feleannyi antibiotikumot és nem szteroid gyulladáscsökkentőt, valamint háromszor kevesebb pszichotrop gyógyszert szednek (EPI 3 kutatás eredménye).  

·        4-ből 3 francia, a lakosság 78%-a használt már homeopátiás gyógyszert, a háziorvosok 34%-a és a szülésznők 78%-a ajánl homeopátiás gyógyszereket.

·        A magyar lakosság 48 százaléka teljes mértékben egyetért, további 20,6 százalék egyetért azzal, hogy a kiegészítő gyógymódoknak az egészségügyi alapellátásban széleskörűen elérhetőnek kell lenniük.

Források:

·        http://orvositudasbazis.eu/integrativ-szemlelet

·        http://www.healtheconomicsreview.com/content/pdf/s13561-015-0055-5.pdf

·        https://www.homeopata.hu/hu/content/francia-homeopata-haziorvosok-eredmenyessege

Forrás: Sajtóközlemény