Ezeket látta már?

A homeopátia irányzatai, lehetőségei, határai

2010.11.13. Módosítva: 2015.11.04.

Elsőként azokat az irányzatokat kell megismernünk, melyek homeopátiának látszanak, de nem azok. Ezt követően bemutatjuk a valódi homeopátiás irányzatokat: a klasszikus, az organotróp, és a komplex homeopátiát.

Nem homeopátiás irányzatok:

A homeopátia irányzatai, lehetőségei, határai

- biorezonancia – komputer segítségével méri fel a beteg állapotát, ezt követően a számítógép javasol terápiát, homeopátiás gyógyszereket, leggyakrabban komplexeket. Szokták instrumentális homeopátiának is nevezni.

- "új homeopátia" – egy radiesztéziai módszer, melynek sem diagnosztikájában, sem terápiájában nincsen semmi köze a homeopátiához.

A homeopátia fontos irányzatai

 • klasszikus
 • organotrop vagy klinikai
 • komplex

komplex

A homeopátiában a gyógyszer kiválasztásának alapja csak az igen részletes anamnézisen és betegvizsgálaton alapuló, individuális szerkeresés lehet! Minden homeopátiás megközelítés alapját a klasszikus homeopátia tanai jelentik.

A klasszikus homeopátia főbb jellemzői:

Ez a Hahnemann által megalapozott módszer. Ezekből a tanokból semmit sem kellett megtagadnunk az elmúlt több, mint 200 évben. Tudásunk természetesen jelentősen gyarapodott, de az új ismeretek tökéletesen beépíthetők az eredeti rendszerbe.

 • akut és krónikus betegségben szenvedőt egyaránt kezelhetünk így
 • holisztikus, tehát a beteg testi-fizikai, lelki és mentális tüneteit, az őt ért környezeti hatásokat, egyéni és családi kórtörténetét egyaránt ismernünk kell, gyógyultnak is csak akkor tekinthetjük a beteget, ha testi, lelki, szellemi és energetikai szinten egyaránt JÓL érzi magát
 • a beteget gyógyítjuk, nem a tüneteket, nem fogadható el a tünetek elnyomása (szupresszió) árán elért látszólagos, átmeneti jóllét, amely később a betegség súlyosbodását okozhatja
 • a gyógyszerválasztás alapja a beteg testi-lelki összképe és a benne kialakult betegség egyedisége
 • individuális gyógyszerválasztás a "teljes" gyógyszerkincsből
 • egykomponensű gyógyszereket használ
 • törekszik arra, hogy lehetőleg egyszerre csak egy szert adjon és megtalálja a legkisebb hatásos adagot
 • Materia Medica ismeretre támaszkodik és segítségként használja a repertóriumot is (természetesen az intuíció is szerephez juthat)

Materia Medica ismeretre támaszkodik és segítségként használja a repertóriumot is (természetesen az intuíció is szerephez juthat)

Organotrop vagy klinikai homeopátia főbb jellemzői:

A mindennapi orvosi gyakorlat teremtette meg az igényt erre a megközelítésre.

 • csak akut betegséget kezelhetünk így
 • alapja a betegségkép egyedisége (a beteg tünetei miben különböznek mindazok tüneteitől, akik az akadémikus orvoslás szerint velük azonos betegségben szenvednek, azonos diagnózist kaptak)
 • bevált indikációk szerint, szűkített gyógyszerkincsből választunk
 • elvész a teljes individualitás, de beépíthető a mindennapi alapellátási gyakorlatba, alkalmazása viszonylag gyors (elsajátítása is kevesebb tanulást, időt igényel, és a konkrét eset megoldásához is viszonylag gyorsan eljuthatunk)
 • egykomponensű gyógyszereket használ

egykomponensű gyógyszereket használ

Komplex homeopátia főbb jellemzői:

A homeopátia további egyszerűsítése, sematizálása. Lehetővé teszi, hogy egészen nagy forgalmú rendeléseken is alkalmazzák.

 • akut betegséget kezelhetünk így
 • teljesen elvész az individualitás
 • gyors, lehetővé teszi, hogy meghatározott indikáció alapján, akár homeopátiás ismeretek nélkül is alkalmazzuk a gyógyszereket

gyors, lehetővé teszi, hogy meghatározott indikáció alapján, akár homeopátiás ismeretek nélkül is alkalmazzuk a gyógyszereket

Összehasonlításokat ld. a táblázatban!

A homeopátia irányzatai, lehetőségei, határai

A homeopátia lehetőségei és határai

A homeopátia klasszikus komplementer gyógymód, azaz a betegség természetétől függően, a beteg érdekei szerint alkalmazható önállóan, vagy a hagyományos, vagy komplementer medicina más módszereivel kiegészítve, vagy támogathatja azok hatásosságát.

Határai ott vannak, ahol a felerősíteni szánt öngyógyító mechanizmusok kimerültek, vagy ahol irreverzibilis anatómiai károsodások következtek be. A sikertelenségek magyarázata emiatt lehet a betegben, a homeopátiában és a homeopata orvosban is.

A homeopátia határai

- a homeopátiában:

nem panácea!!!

- a páciensben:

irreverzibilis anatómiai károsodások

súlyos hiányállapotok (vas, nyomelemek, vitaminok...)

információhiányos anamnézis

a gyógyszer antidotálása (pl. mentolos fogkrém)

- a homeopatában

beteggel és szülővel nem kellően harmonikus személyiség

empátiás készség gyengesége, hiánya

homeopátiás tárgyi tudás elégtelensége

esetfeldolgozás nem kellő alapossága

intuíciós készség gyengesége

A módszer kompetencia-határai a homeopátiás gyógymód lehetőségeiből egyértelműen adódnak, írásban jól körvonalazhatók. De ahogy minden más klinikai tárgy esetében is, a valódi, alkalmazható tudás csak felügyelet melletti gyakorlat után nyerhet minősítést szak- vagy licence-vizsgával, úgy megítélésünk szerint csak olyan homeopátiás vizsga jogosíthatna fel homeopátiás rendelés folytatására, mely mögött igazolt gyakorlati tudás áll.

Tehát a vizsgázott homeopatának gyakorlati képzésen is részt kell(ene) vennie és erről a tudásáról a vizsgán is bizonyságot kell(ene) tennie. Ezeknek a feltételeknek ma Magyarországon csak az ECH-kritériumoknak megfelelő, a Magyar Homeopata Orvosi Egyesületnél folyó oktatás és vizsga tesz eleget.

A homeopátia irányzatai, lehetőségei, határai

Magyar Homeopata Orvosi Egyesület

Forrás: EgészségKalauz