Ezeket látta már?

Állandóan ingadozik a vércukorszintem, hogyan állíthatom be?

ingadozó vércukorszint, beállítás

Mindenkinek, de a cukorbetegek számára különösen fontos a vércukorszint egyenletesen tartása, a túl magas vagy túl alacsony vércukorszint ugyanis egyaránt súlyosan károsíthatja az egészségüket.

Nemcsak a cukorbetegeknek, az egészséges embereknek is fontos, hogy a vércukorszintjük minél egyenletesebb legyen, vagyis ne emelkedjen vagy ne süllyedjen le túl hirtelen. Mit tehetünk a vércukorszint ingadozása ellen?

Hogyan is alakul a vércukorszint?

A vércukorszintünk jó néhány dologra hatással van: hogyan érezzük magunkat, mennyi energiánk van, mennyire tudunk koncentrálni, teljesíteni, hosszú távon pedig befolyásolhatja a testsúlyunkat, de akár betegségek rizikóját is növelheti vagy csökkentheti. Ideális esetben a vércukorszintünk viszonylag kiegyensúlyozott, vagyis nincsenek benne sem túlságosan hirtelen emelkedések, sem pedig gyors csökkenések.

A vércukorszintünk ingadozását azonban számos tényező befolyásolhatja: nagyon oda kell figyelnünk, hogy a hirtelen emelkedéseket és csökkenéseket elkerüljük!

Amikor szénhidrátot tartalmazó ételt vagy italt fogyasztunk (gyümölcsöt, tésztát, süteményt, üdítőt vagy akár alkoholt), az emésztési folyamatok során a bennük található glükóz a véráramba kerül, onnan pedig a sejtekhez, melyek a glükózból nyerik a működésükhöz szükséges energiát. Ehhez a folyamathoz nélkülözhetetlen az inzulin nevű hormon.

Nagyon leegyszerűsítve: evés vagy ivás után a vércukorszint megemelkedik, ennek hatására a szervezetünk inzulint termel, mely a glükóz felvételére, felhasználására vagy éppen elraktározására serkenti a sejteket, így a vércukorszint csökken. Előfordulhat azonban, akár betegség, diabétesz, akár egyéb külső vagy belső tényezők miatt, hogy a szervezet nem tud elegendő inzulint termelni vagy a sejtek nem tudnak megfelelően reagálni.

Emiatt a vércukorszint tartósan magas marad, nem képes a normál, egészséges szintre csökkenni (a következő étkezésnél pedig csak még több glükóz kerül a véráramba). Az is megtörténhet, hogy valakinél nagyon hirtelen emelkedik meg a vércukorszint, melyre a szervezet gyorsan reagál, de ennek éppen az az eredménye, hogy a vércukorszint túlságosan is lecsökken, melynek következménye a hirtelen ránk törő farkaséhség, a magas szénhidráttartalmú ételek utáni ellenállhatatlan sóvárgás.

Hosszú távon természetesen egyik sem tesz jót a szervezetünknek: a tartósan magas vércukorszint előbb-utóbb inzulinrezisztenciát, prediabéteszt vagy cukorbetegséget okozhat.

Beállítható a vércukorszint?

A vércukorszint ingadozására, mint már említettük, számos dolog hatással van: mennyit alszunk, mennyit sportolunk, mennyi stressz ér minket, milyen ételeket eszünk, milyen gyógyszereket szedünk stb.

Nagyon fontos például a kiegyensúlyozott vércukorszint elérésében, hogy kerüljük a finomított szénhidrátból készült élelmiszereket, részesítsük előnyben a magasabb rosttartalmú zöldségeket, gyümölcsöket, a teljes kiőrlésű gabonafélékből készült péksüteményeket. Együnk inkább többször kevesebbet, igyunk elegendő folyadékot, de a magas cukortartalmú üdítőket, az alkoholt és a koffeintartalmú italokat inkább hagyjuk el. Mozogjunk rendszeresen és aludjunk eleget! Aki már cukorbeteg, annak mindezek mellett rendkívül lényeges a gyógyszeres kezelés, a kezelőorvos utasításainak betartása.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Diabétesz és daganat - ez a kettő között az összefüggés

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#álmatlanság

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához