Az alacsony vércukorszint, más néven hypoglycaemia, olyan állapot, amikor a vér glükózszintje a normál tartomány alá csökken.
Általában 3,9 mmol/L (70 mg/dl) alatti vércukorszint esetén beszélünk hypoglycaemiáról, de a tünetek egyénenként eltérhetnek. Ez az állapot leggyakrabban cukorbetegeknél fordul elő, különösen inzulin- vagy bizonyos gyógyszeres kezelések mellett, de előfordulhat egészséges embereknél is különböző okok miatt.
Az alacsony vércukorszint több tényező hatására kialakulhat:
A tünetek attól függően változnak, hogy milyen mértékben csökkent a vércukorszint:
Ha a hypoglycaemiát nem kezelik időben, súlyos következményekkel járhat, például kómát vagy akár életveszélyes állapotot is okozhat.
A hypoglycaemia kezelése attól függ, hogy mennyire súlyos az állapot:
Rendszeres vércukor-önellenőrzéssel felderíthető a hipoglikémia és csökkenthető a súlyos hipoglikémia kockázata. A megelőzést segíthetik az olyan vércukormérő-készülékek, amelyek a tárolt adatok alapján képesek jelezni a betegnek, ha megnőtt a kórosan alacsony vércukorszint kialakulásának esélye.
Az egyik leggyorsabb módja a szőlőcukor, gyümölcslé vagy egyéb gyorsan felszívódó szénhidrátok fogyasztása. Fontos, hogy a bevitt cukor mennyisége ne legyen túl sok, mert ez hirtelen vércukorszint-ingadozáshoz vezethet.
A komplex szénhidrátokban gazdag ételek, például teljes kiőrlésű gabonafélék, hüvelyesek és fehérjében gazdag ételek (tojás, hús, diófélék) segítenek fenntartani a stabil vércukorszintet.
A hypoglycaemia alacsony, míg a hyperglycaemia magas vércukorszintet jelent. Míg a hypoglycaemia hirtelen jelentkező tüneteket okoz, addig a tartósan magas vércukorszint hosszú távú szövődményekhez vezethet, például szív- és érrendszeri betegségekhez.
Igen, előfordulhat, főként ha valaki kihagy étkezéseket, túl sok alkoholt fogyaszt, vagy hosszabb ideig tartó fizikai aktivitást végez megfelelő táplálkozás nélkül. Bizonyos betegségek, például hormonális zavarok vagy májbetegségek is növelhetik a kockázatot.
Ha valakinél rendszeresen előfordul alacsony vércukorszint, az az agyműködésre is hatással lehet, rontva a koncentrációt és a memóriát. Súlyos esetekben az ismétlődő hypoglycaemiás epizódok károsíthatják az idegrendszert, és csökkenthetik a szervezet vércukorszint-szabályozó képességét.
Igen, a neuroendokrin daganatok (NET-ek) okozhatnak alacsony vércukorszintet (hipoglikémiát), különösen, ha a daganat inzulinómának nevezett típus, amely túlzott mennyiségű inzulint termel. Az inzulin túltermelődése a vércukorszint veszélyes mértékű csökkenéséhez vezethet, ami remegést, izzadást, zavartságot, akár eszméletvesztést is okozhat.
Felhasznélt források:
Mindenkinek, de a cukorbetegek számára különösen fontos a vércukorszint egyenletesen tartása, a túl magas vagy túl alacsony vércukorszint ugyanis egyaránt súlyosan károsíthatja az egészségüket.
A cukorbetegséggel járó magasabb vércukorszint miatt a vér “sűrűbbé” válik, melynek következtében lassul a vérkeringés, a sejtek, szövetek nem képesek elegendő oxigénhez és tápanyaghoz jutni, így fáradttá, kimerülté válik a beteg.
A diabétesz kezdetben alig jár tünetekkel. Panaszok esetén sokan vérvételre mennek, hogy kiderüljön, fennáll-e náluk a diabétesz. De vajon milyen értékek számítanak kórosnak?
Az alacsony vércukorszint, más néven hypoglycaemia, olyan állapot, amikor a vér glükózszintje a normál tartomány alá csökken.