Ezeket látta már?

Jól gondolja meg, ha ezeket a természetes étrend-kiegészítőket használná koleszterinszint csökkentésre

fokhagyma

Egy új vizsgálat eredményei nem túl bíztatók.

Dobson Szabolcs, gyógyszer engedélyeztetési szakértő írt arról, hogy

"Összehasonlító vizsgálat a rozuvasztatin hatóanyagú gyógyszer és a placebó, illetve a koleszterinszint-csökkentő célzatú táplálékkiegészítők (halolaj, fahéj, fokhagyma, kurkuma, növényi szterolok vagy vörös élesztő rizskivonat)halolaj, fahéj, fokhagyma, kurkuma, növényi szterolok vagy vörös élesztő rizskivonat) között: ez utóbbiak hatástalanok voltak 28 nap alatt.

A táplálékkiegészítőket általában „vérzsírcsökkentő” célzattal alkalmazzák, de nincs bizonyíték ezek „rossz koleszterin” (alacsony sűrűségű lipoprotein koleszterin (LDL-C))-szint csökkentő hatására, különösen a sztatin nevű koleszterinszont-csökkentő gyógyszerekkel összehasonlítva.

Egy, a Journal of the American College of Cardiology 11. 06-i számában megjelent, a rozuvasztatint gyártó AstraZeneca cég támogatásával végzett vizsgálat célja az volt, hogy összehasonlítsák az alacsony dózisú rozuvasztatin és a placebó valamint hat általánosan alkalmazott étrendkiegészítő hatékonyságát a vérzsír- és gyulladásos biomarkerek hatásában.

Ez a vizsgálat prospektív, randomizált, egyszeresen vak elrendezésű volt olyan felnőttek körében, akiknek a kórelőzményében nem szerepelt érszűkülettel járó szív- és érrendszeri betegség, rossz koleszterin (LDL-C) szintjük 70-189 mg/dl volt, és az érszűkülettel járó szív- és a 10 éves érrendszeri betegségkockázatuk emelkedett volt.

A résztvevőket véletlenszerűen napi 5 mg rozuvasztatint, placebót, halolajat, fahéjat, fokhagymát, kurkumát, növényi szterolokat vagy vörös élesztő rizskivonatot szedő csoportba sorolták. Az elsődleges végpont a rossz koleszterinszint százalékos változása volt a kiindulási értékhez (napi 5 mg rozuvasztatin esetén a placebóhoz) képest 28 nap után.

190 résztvevő fejezte be a vizsgálatot. A rossz koleszterin (LDL-C) vérszint százalékos csökkenése rozuvasztatin mellett nagyobb volt, mint az összes kiegészítő és placebo esetében. A különbség az LDL-C csökkenésben a rozuvasztatin és a placebó között -35,2% volt.

Egyik étrend-kiegészítő sem mutatott statisztikailag jelentős „rossz koleszterinszint” (LDL-C)-csökkenést a placebóhoz képest. A nemkívánatos események aránya hasonló volt a vizsgálati csoportokban.

Azoknál az egyéneknél, akiknél megnövekedett az érszűkülettel járó szív- és érrendszeri betegségek 10 éves kockázata, a napi 5 mg rozuvasztatin statisztikailag jelentősen nagyobb mértékben csökkentette a „rossz koleszterin” (LDL-C)-szintet, mint a placebo, a halolaj, a fahéj, a fokhagyma, a kurkuma, a növényi szterolok és a vörös élesztő rizskivonat."

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

koleszterin

Forrás: Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó FB-csoport
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához