Ezeket látta már?

Most érik és ingyen szedhető ez a bogyó, így főzzön belőle egyszerűen lekvárt

bodza, bodzabogyó, lekvár, recept

Szinte mindenhol nő, és nagyon finom, egészséges lekvár készíthető belőle.

A bodza a természetgyógyászatban ősidők óta az egyik legkedveltebb és leghatékonyabb gyógynövény. Fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatását már az indiánok is alkalmazták, terméséből gyógytea főzetet készítettek, melyet a bőr ápolására, a szem borogatására használtak.

A bodzabogyó gyógyhatása influenzára

A bodzabogyó kivonat hatékonynak bizonyult számos influenzavírus-törzzsel szemben mind a laboratóriumi, mind a klinikai vizsgálatok során. Klinikai vizsgálatokban A és B típusú influenza vírussal fertőzött betegeknél az átlagos gyógyulási idő 6-10 nap, míg a bodzabogyó kivonatot szedő betegeknél csak 3-4 nap.

Meghatározták a betegek vérében a vírus ellen termelt ellenanyagok szintjét is, azt az eredményt kapták, hogy a kivonatot fogyasztók vérében magasabb volt az ellenanyag szint, mint azoknál, akik nem kaptak bodzabogyó kivonatot.

Mire jó a bodzabogyó?

A népi gyógyászatban a fekete bodzabogyó levét megfázás, köhögés és felső légúti fertőzések gyógyítására, valamint az influenza és a meghűléses betegség tüneteinek megelőzésére használták.

Szakirodalmi adatok alapján a bodzabogyó antioxidánsokban, flavonoid típusú vegyületekben rendkívül gazdag, ezek közül is kiemelkedően sok cianidint és kvercetint tartalmaz. Az ásványi anyagok közül említésre méltó magas kálium tartalma, valamint sok C-vitamint, A-vitamint és E-vitamint is tartalmaz.

Más klinikai kísérletekben azt vizsgálták, hogyan hat az immunrendszerre a bodzabogyó kivonat. Kimutatták, hogy növekedett bizonyos citokinek (interleukinek, interferon - gyulladások leküzdésében szerepet játszó fehérjék) mennyisége, illetve jelentősen megnőtt a tumor nekrózis faktor (a rákos sejtek elpusztításában szerepet játszó fehérje) koncentrációja is. Nemcsak a különféle influenzavírusok hatását gyengíti, gátolja, hanem többféle herpesz vírusra is hasonló módon hat a bodzabogyó kivonat.

Bodzalekvár készítése házilag

A bodzabogyót csak nagyon éretten, szinten teljesen feketén szabad leszedni. Érdemes olyan helyről gyűjteni, ami a forgalmas utaktól messze van. A szedésénél érdemes gumikesztyűt viselni. Fontos, hogy a nyers, éretlen bogyók gyomorirritációt, hányást, hasmenést okozhatnak.

Hozzávalók a bodzalekvárhoz:

  • 500 g bodzabogyó
  • 400 g cukor
  • egy teáskanál citromlé

Egy tányért teszünk a fagyasztóba. Ez segít később tesztelni, hogy mikor van kész a lekvár. Villával szedjük le a bogyókat a szárukról. Alaposan mossuk meg, hogy eltávolítsuk a leveleket és a kocsányt. Tegyük a bodzabogyókat egy fazékba, és egy krumplinyomóval óvatosan törjük össze éppen csak annyira, hogy a leve egy részét kiengedje.

Így fűszerezhet és gyógyulhat egyszerre gyógynövényekkel

Adjuk hozzá a cukrot és a citromlevet, és hagyjuk kis lángon rotyogni. Folyamatosan keverjük, hogy a lekvár ne égjen oda. Körülbelül 20 percig főzzük. A habot közben szedjük le a tetejéről. Hogy megfelelő állagú-e a lekvár onnan lehet a legkönnyebben eldönteni, hogy a fagyasztóból elővett tányérra tegyünk egy kis pöttyöt. Majd a tányért rakjuk be pár percre a hűtőbe, ha pöttyön vékony héj képződik, akkor van készen a lekvár. Ha nem, akkor főzzük tovább, és ismételjük meg a hűtős tesztet 5-10 perc múlva. Végül

Kanalazzuk a lekvárt sterilizált üvegekbe, majd miután teljesen kihűlt, zárjuk le az üveget, és címkézzük fel. A lekvár hűvös, sötét helyen 1 évig eltartható, felbontás után tartsuk hűtőben.

recept forrása: greatbritishchef

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: EgészségKalauz