Szponzorált tartalom

Mennyi és milyen krómot szedjünk?

#Krómpótlás #inzulin #inzulinrezisztencia #króm szedése
2021.06.01.
Mennyi és milyen krómot szedjünk?

Milyen krómtartalmú étrend-kiegészítőt érdemes szedni, és mekkora az ideális mennyiség a krómból?

A króm olyan nyomelem, mely lényeges szerepet játszik többek között a megfelelő szénhidrát-anyagcsere biztosításában, az inzulinválasz javításában, de más metabolikus folyamatokhoz is nélkülözhetetlen.

Rendkívül kevés kell belőle és sok élelmiszerben találhatunk krómot, azonban érdemes megfontolni, hogy étrend-kiegészítő formájában is bevigyük a szervezetünkbe, például azért, hogy a már enyhe krómhiánnyal összefüggő problémákat megelőzhessük. Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy milyen formában juttatjuk be a szervezetünkbe a krómot!

A króm típusai

A krómnak két fő fajtájával találkozhatunk. Az ipari krómmal, melyből például a fürdőszobai szerelvények is készülnek, illetve a "biokémai" krómmal, melyet az ételeink és étrend-kiegészítőink tartalmaznak.

A két típus között a legfőbb eltérés a kémiai szerkezetben keresendő, az ipari króm hexavalens, míg a biokémiai króm trivalens. A trivalens króm elengedhetetlen az egészségünk megőrzéséhez, azonban a hexavalens króm erősen mérgező, súlyos panaszokat okozhat, az allergiás reakcióktól, bőrkiütésektől kezdve a gyomorpanaszokig és a daganatos betegségekig.

Ezért lehet veszélyes a krómhiány -kattintson tovább, és kiderülnek az okok!

Mi szívódik fel?

A krómpótlást megnehezítheti, hogy a króm elég rosszul hasznosul a szervezetünkben, vagyis a bevitt krómmennyiség alig néhány százaléka szívódik fel, a többi kiürül. A különböző étrend-kiegészítőkben különböző formában találhatjuk meg a krómot, akár olyan változattal is találkozhatunk, melyből 0,5 százaléknál is kevesebb krómot képes hasznosítani a szervezetünk!

A szerves króm hasznosulása azonban bizonyítottan jobb, mint a szervetlen krómé, a legjobbnak pedig az élesztőből kivont krómot tartalmazó étrend-kiegészítőkből származó mikrotápanyag felszívódása bizonyult: akár tízszeres is lehet a különbség!

Mennyi krómot érdemes szedni?

A naponta javasolt minimum krómmennyiséget (felnőttek esetében) 40 mcg között határozták meg a szakemberek, de valószínűleg jóval többre lenne szüksége a szervezetünknek. Amerikai tudósok szerint az emberek mintegy 90 százaléknak étrendje nem tartalmaz elegendő krómot.

Az étrend, az életkor is szerepet játszik abban, hogy mennyi krómot képes hasznosítani valaki szervezete: aki sok cukros ételt fogyaszt, annak több króm ürülhet ki a szervezetéből, és az idősebbekre is fokozottan jellemző lehet az enyhe mértékű krómhiány.

Szerencsére, krómtúladagolástól nem kell tartanunk

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének, a WHO-nak az ajánlása szerint 250 mcg króm is biztonságosan szedhető! * Erre pedig szükségünk is lehet, főleg, ha szeretnénk jobban odafigyelni a testsúlyunkra, hajlamosak vagyunk a cukorbetegségre vagy az inzulinrezisztenciára.

Több krómra lehet szükségünk akkor is, ha fáradékonyabbnak érezzük magunkat, nehezebben koncentrálunk, vagy ha időnként ránk tör az édességek utáni ellenállhatatlan sóvárgás! Ezek ugyanis mind arra utalhatnak, hogy a kelleténél kevesebb króm jut a szervezetünkbe, ami a szénhidrát-anyagcserénk hatékonyságának csökkenésével jár együtt.

*más információk szerint nincs ilyen maximum meghatározva

Forrás: EgészségKalauz