Vörösbor: meghosszabbíthatja az életünket!

#koleszterin #szívbetegségek #tumor
2018.06.10. Módosítva: 2018.06.10.
Vörösbor: meghosszabbíthatja az életünket!

Bár nagyon sokat lehet hallani az alkohol káros hatásairól, időnként mégis érdemes meginni egy-egy pohár vörösbort! A mértékkel fogyasztott, jó minőségű bor ugyanis kifejezetten jót tehet az egészségünknek. Lássuk, hogyan!

Hogyan lehet egészséges a vörösbor?

A vörösborban számos olyan hatóanyag, antioxidáns és fitonutriens található, amelyek segítségével küzdhetünk bizonyos krónikus betegségek ellen és meghosszabbíthatjuk az életünket. Rendkívül fontos azonban a mennyiségekre odafigyelni: naponta egy-egy pohár vörösbor nem ártalmas, de minél többet iszunk, annál több káros hatással kell szembenéznünk.

Az egyéni jellegzetességeinket is vegyük figyelembe, amikor az alkoholfogyasztás mellett döntünk: a várandós kismamáknak például egyáltalán nem ajánlott az ivás, és bizonyos gyógyszerek szedése mellett is tilos az alkohol.

Kifejezetten jót tesz például a vörösbor azoknak, akik szeretnék megvédeni a szervezetüket a szív- és érrendszeri betegségektől. A vörösborban található tápanyagok csökkenthetik a koleszterinszintet, segítik megőrizni a vérerek rugalmasságát, megakadályozhatják a vérrögök kialakulását és az oxidatív stresszel összefüggő károsodásokat is.

Naponta egy pohár vörösbor kifejezetten hasznos Forrás: EgészségKalauz

A vörösborban található reszveratrol lelassíthatja a daganatok növekedésének ütemét, "beindíthatja" a programozott sejthalálnak nevezett jelenséget, megakadályozhatja az áttétek kialakulását, és hozzájárulhat a daganatok kialakulásának megelőzéséhez.

A vörösbor különösen hatékony lehet az emlő-, a prosztata- és a vastagbéldaganat megelőzésében. Napi egy pohár vörösbor a demencia és az Alzheimer-kór rizikóját is csökkentheti, szintén a reszveratrolnak köszönhetően.

Még a fog-és ígybetegségekre is jó hatással van a vörösbor

Egy 2014-ben megjelent tanulmány szerint a vörösbor a szájunk egészségét is segíti megőrizni, mert megakadályozhatja, hogy a fog- és ínybetegségeket okozó baktériumok elszaporodjanak a szánkban. Természetesen, a vörösborral való "öblögetés" nem helyettesíti a fogmosást!

Tudta, hogy egyes kutatások szerint a vörösbor a szemet is védi? Kattintson!

Az antioxidánsok az idő előtti öregedéstől is védhetik a szervezetünket, így többek között a bőrünket is. Az antioxidánsok javítják a bőrünk állapotát, visszaállíthatják annak rugalmasságát, feszességét, megelőzhetik a kisebb-nagyobb ráncok kialakulását is.

A vörösborban nemcsak antioxidánsok, de egyéb hasznos tápanyagok is vannak, melyek a fakó és fénytelen bőr ellen is felveszik a harcot.

A vörösbort már a kozmetikai ipar is felfedezte, de mi magunk is készíthetünk otthon szépítő boros ápolószereket! Érdemes például esténként egy kevés vörösborral átmasszírozni az arcunkat, nyakunkat, hogy felfrissíthessük a bőrünket.

Vörösboros arcradírhoz pedig keverjünk össze fél deci vörösbort két-három kiskanálnyi őrölt zabpehellyel (annyival, hogy lágyabb masszát kapjunk), és ezzel masszírozzuk át az arcunkat, nyakunkat, kezünket.

Forrás: EgészségKalauz