Ezeket látta már?

Természetes antioxidáns védhet a szív-érrendszeri betegségek ellen?

A University of Minnesota orvoskarának kutatói másokkal együttműködésben találták meg azt az enzimet, amely ha nagy mennyiségben van jelen – együtt a hasznos HDL-koleszterin alacsony szintjével, drámai módon csökkentheti a szív-érrendszeri betegségek kockázatát.

Ez az enzim az ún. glutation peroxidáz, (GPx3), amely természetes antioxidáns, védi a szervezetet az oxidatív stressztől, segíti a természetes "hibajavító" mechanizmusok működését. Azt találták, ha magas a HDL-koleszterin-szint, az enzim nem lép működésbe. Amennyiben viszont a HDL alacsony értéket mutat, ez a bizonyos GPx3 enzim hatékonyan működik.

Természetes antioxidáns védhet a szív-érrendszeri betegségek ellen?

A kutatási eredmények a június 16-ai PLoS One internetes szaklapban jelentek meg.

"Vizsgálatainkban azt találtuk, hogy azok a személyek, akikben magas volt a GPx3-enzim értéke, ugyanakkor csekély a HDL-szint, mintegy hatszor (!) kevésbé voltak hajlamosak szív-érrendszeri betegségre, mint e két szempontból alacsony vérszinttel bíró társaik. " – említi Dr. Jordan L. Holtzman, M.D., Ph.D., a fenti egyetem farmakológus professzora. "A GPx3-mal kapcsolatos kutatás rávilágított arra, hogy bizonyos természetes antioxidáns anyagok jótékony hatásúak lehetnek a szív-érrendszeri betegségek kockázata esetén."

Természetes antioxidáns védhet a szív-érrendszeri betegségek ellen?

Ez a kombináció: az alacsony HDL-szint ÉS az alacsony GPx3-szint az USA-ban kb. 50 millió (felnőtt) embert érinthet. Ez az állapot (is) vezethet az infarktus és stroke kialakulásához. A kutatók szerint jó korai diagnosztikus módszer lehet a kockázattal bíró betegek kiszűrésére.

"Az azért leszögezzük, nehogy most minden beteg elrohanjon az orvosához, és követelje tőle a GPx3-enzmre való szűrést..." – említi még a kutató. "Reméljük, hogy egyszer ez a vizsgálat is bevonul a rutinszűrések sorába, pont azért, mert igen fontos és veszélyes betegségekkel kapcsolatos."

Vizsgálataikban három fő kockázati tényezőt elemeztek: a magas vérnyomást, a dohányzást és a magas koleszterin-szintet. 130 olyan beteg tárolt mintáit vizsgálták, akik a korábbi Minnesota Heart Survey résztvevői voltak, és 5-12 év nyomon követés után szív-érrendszeri betegségben haltak meg. Kontrollként 240 személy mintája szolgált.

"A kutatás következő lépcsőfoka lesz a GPx3 jövőbeni helyének megállapítása, és olyan gyógyszerek megtalálása, amelyek emelik a szervezetben az enzim szintjét."

Forrás: sciencedaily.com
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához