Ezeket látta már?

Ha ilyen Kindert vásárolt, semmiképp se egye meg, mert szalmonellás!

szalmonella, fertőzés, Kinder, csokoládé, termékvisszahívás, Nébih

Magyarországra is érkeztek szalmonellával szennyezett Kinder csokoládétermékek. A hatóság visszahívta az érintett termékeket: a szalmonella, kisgyermekekre, idősekre, legyengült szervezetűekre különösen veszélyes lehet.

Az Európai Unió több tagállamában jelentettek Salmonella Typhimurium okozta megbetegedéseket, amelyekről bebizonyosodott, hogy a belga Arlon üzemben készült, különféle Kinder csokoládétermékekhez köthetők. A belga élelmiszerbiztonsági hatóság kivizsgálása alapján Magyarországra is érkeztek szennyezett termékek.

Szalmonellózis - a betegség oka, tünetei, lefolyása, komplikációi és kezelése

A Nébih megkezdte az érintett termékek nyomonkövetési vizsgálatát, a pontos termékadatokról a hivatal honlapján tájékozódhatnak a vásárlók. A táblázatot folyamatosan frissíti a Nébih ezen az oldalon.

A Ferrero Magyarország Kereskedelmi Kft. tájékoztatása alapján hazánkban eddig az alábbi azonosító adatokkal rendelkező termékek érintettek a visszahívásban:

 • Kinder Schokobons 46g, 125g, 200g, 300g, 
 • Kinder Surprise Maxi 100g, 
 • Kinder Mix 198g, 
 • Kinder Maxi Mix 133g, 
 • Kinder Mini Eggs 250g, 
 • Kinder Happy Moments 133g, 162g, 347g

A Nébih arra kéri a vásárlókat, hogy amennyiben a megadott termékek bármelyikéből vásároltak, ne fogyasszák azt el! Kérdéseikkel és panaszaikkal forduljanak a Ferrero Magyarország Kft. fogyasztóvédelmi csoportjához (elérhetőség: https://www.ferrero.hu/ferrero-care/)

szalmonella, fertőzés, Kinder, csokoládé, termékvisszahívás, Nébih A kép forrása: Ferrero Magyarország Kft. Forrás: Ferrero Magyarország Kft.

Ezek a szalmonella tünetei

A Salmonella okozta fertőzés jellemző tünetei a hasmenés, hányás, magas láz, de enyhébb esetben csak hőemelkedés, levertség tapasztalható, egyéntől függően a fertőzés tünetmentes is maradhat.

A szalmonellózis, a szalmonella baktériumok által okozott fertőző megbetegedés. Ezek a baktériumok leggyakrabban élelmiszerrel, ritkábban vízzel vagy piszkos kéz közvetítésével kerülnek a szervezetbe. Jellemző tünetei a

 • hasmenés,
 • hányás,
 • magas láz,
 • de enyhébb esetben csak hőemelkedés, levertség tapasztalható,
 • vagy a fertőzés tünetmentes is lehet.

A tünetek általában a szennyezett étel elfogyasztását követően 1-2 napon belül (6-48 óra) jelentkeznek, de akár ennél hosszabb lappangási idő is lehetséges.

A szalmonella az élővilágban nagyon gyakori

A szalmonella az egészségesnek látszó élőlények (rovarok, hüllők, madarak, emlősök és az ember) bélrendszerében is előfordul. A kórokozó a beteg vagy tünetmentes fertőzött személy vagy állat székletével, illetve tojással kerül a külvilágba. A levágott állatok húsán is előfordul. Leggyakrabban a nyers vagy nem eléggé átsült hús és tojásételek közvetítik a kórokozót, de gyakorlatilag bármilyen ételre rákerülhet külső szennyezéssel, nyersanyagról, eszközről, személyről vagy állatról. A szalmonella baktériumokat az alapos sütés-főzés elpusztítja. A megbetegedés a kisgyermekekre, idősekre, legyengült szervezetűekre különösen veszélyes lehet. A fertőzötteknél nem minden esetben lépnek fel panaszok. Mind a tünetmentes fertőzöttek, mind a gyógyult betegek egy ideig még üríthetik a baktériumot. Ha valaki beteg vagy vele egy háztartásában élő személy megbetegedett, különösen ügyeljen az alapos kézmosásra, kézfertőtlenítésre.

A Salmonelláról a Nébih Veszélyzóna adatbázisában is olvashatnak.

Forrás: Nébih