Ezeket látta már?

15. Kaphatok-e két Szputnyik után Janssent, hogy utazhassak?

Szputynyik, Janssen, utazás, harmadik oltás, vakcina, vakcinainfó

A vektorvakcinákkal kapcsolatban régóta dilemma, hogy hányszor alkalmazhatók.

Előfordulhat ugyanis, hogy a szervezet védettséget alakít ki a vektorvírussal szemben, így ha azt az illetőnek beadjuk, az oltóanyag még azelőtt lebomolhat, hogy kifejtené a hatását.

Mára ez az elmélet már megdőlni látszik

Oroszországban már használnak harmadik oltásként ún. Szputnyik Light-ot, ami ugyanazt az Ad26 nevű adenovírus vektort alkalmazza, ami a Szputnyik első adagjában is van. Nemrég megjelent kutatások szerint a Janssenre adott újabb Janssen (szintén humán Ad26 vektorra humán Ad26 vektor) megsokszorozza az ellenanyagok szintjét, amiből arra következtetünk, hogy a második oltóanyag is tüskefehérje elleni immunválaszt váltott ki, vagyis a szervezet nem bontotta le a vektorvírust, így az ki tudja fejteni a hatását.

Ezek az adatok még mindig kevésnek mondhatók, így kérjük, hogy aki kockázati tényezőkkel rendelkezik, tartsa inkább az egészségét, biztonságát szem előtt, és kérjen valamilyen nemvektor alapú oltást harmadikként.

A protokoll szövege alapján elvileg lehetséges, hogy az oltóorvossal történő megbeszélés alapján mégis a Janssen kerüljön beadásra, ez egyéni megbeszélés kérdése, de ismét kiemelnénk, hogy ezt csak a kockázati tényezőkkel nem rendelkezőknek ajánljuk. Jelen hírek szerint egyébként még a 2021-es év folyamán elfogadhatja az Európai Gyógyszerügynökség a Szputnyikot, ami lehetővé tenné a teszt nélküli utazást.

Janssen: kiderült, a 2. dózis után bivalyerős védelmet adhat - olvasson tovább!

FRISSÍTÉS: az utolsó mondatban említett, immár szappanoperába illő témáról sajnos már nem merünk nyilatkozni, nem tudjuk mi várható ebben, az egyébként abszolút nem orvosi kérdésben.

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol