Ezeket látta már?

7,3 kilogrammos óriásbaba született

baba, újszülött, terhesség, óriás baba

Majdnem 60 centis baba született, így ő lett a legnagyobb súlyú lánygyermek az egész világon.

A baba Amazonas államban jött világra, és bár az átlag a 3,2-3,3 kg-os súly az újszülötteknél, még így sem ő a rekordtartó, ha a fiúkat is belevesszük! A világrekorder egy 1955-ös születésű olaszországi fiú 10,2 kilogrammal.

A jelenséget makroszómiának hívják, amiről Adam Taylor, a Lancasteri Egyetem orvosa a The Conversationön írt átfogóan. 4000 gramm fölött már makroszómiáról beszélhetünk, és az újszülöttek körülbelül 12 százaléka érintett, és a fiúknak háromszor nagyobb rá az esélyük.

A makroszómiát, azaz a baba túlnövését a terhességi cukorbetegség, a túlsúly és a 35 év feletti gyerekvállalás is növelhetik. De azoknál is nagyobb esélye van, akik korábban már szültek.

A méretüknél fogva a makroszómiás babák nehezebben jutnak át a szülőcsatornán, mert beakadhat a válluk az anya szeméremcsontjába, ami komoly sérüléseket okozhat az anyának és a babának is.

Érdekesség, hogy azt nem igazán követték eddig figyelemmel, hogy azok a babák, akik nagy súllyal születtek, az életük során is nagyobbak maradtak-e az átlagnál,. Annyit lehet tudni, hogy nagyobb az esélyük a túlsúlyra már 7 éves korukra is, és a cukorbetegségre is a későbbiek során.

A fotó illusztráció.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Lombikprogram: ennyire fontos a D-vitamin pótlása

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához