Ezeket látta már?

A ChatGPT válaszai empatikusabbnak tűnnek az orvosok rövid, lényegretörő válaszainál

ChatGPT, chatbot, MI, mesterséges intelligencia, orvos, kutatás

A kutatók 195 kérdést tettek fel a ChatGPT-nek és összehasonlították a chatbot válaszainak minőségét és empátiáját az ellenőrzött orvosak válaszaival.

Bár a mesterséges intelligencia egyhamar nem fogja leváltani az orvost, egy új tanulmány megállapította, hogy az olyan technológiák, mint a ChatGPT, javíthatják a betegek élményét azáltal, hogy pontosabb, empatikusabb válaszokat adnak egészségügyi kérdéseikre, mint azt humán orvosoktól általában tapasztalják.

Közel 200 kérdéssel tesztelték a ChatGPT-t

A University of California San Diego, a Johns Hopkins University és más egyetemek kutatói 195 kérdést tettek fel a ChatGPT-nek a Reddit AskDocs nevű fórumán, és összehasonlították a chatbot válaszainak minőségét és empátiáját a Reddit ellenőrzött orvosainak válaszaival. A tanulmány eredménye az lett, hogy a chatbot válaszai sokkal empatikusabbak az orvosok gyakran rövid, lényegretörő válaszainál - tudjuk meg a cikkből.

A JAMA Internal Medicine- ben megjelent tanulmány humán orvosok és a ChatGPT írásos válaszait hasonlította össze a valós egészségügyi kérdésekkel. A válaszokat értékelő, engedéllyel rendelkező egészségügyi szakemberekből álló testület az esetek 79%-ában a ChatGPT válaszait részesítette előnyben, ráadásul empatikusabbnak és jobb minőségűnek találta őket.

Az egészségügyi szakértőkből álló csapat, köztük belgyógyászatban, gyermekgyógyászatban, onkológiában és fertőző betegségekben dolgozó szakemberek, mind a chatbot, mind az orvosok válaszait ötfokozatú skálán értékelték, kiemelten véleményezve az információ minőségét és az empátiát.

Az esetek 78,6%-ában a chatbot válaszait jobban preferálták, mint az orvosokét, a chatbot válaszait ugyanis 3,6-szor jobb minőségűnek és 9,8-szor empatikusabbnak értékelték, mint az orvosok válaszait.

Az eredmények azt sugallják, hogy az orvosok a ChatGPT-hez hasonló mesterséges intelligencia asszisztensekkel adott esetben akár időt is nyerhetnek, a felszabaduló időt pedig összetettebb feladatokra fordíthatják.

"Manapság elsöprő az igény az orvosok felé, hogy elektronikusan is válaszoljanak a betegek kérdésekre, így nem meglepő, hogy az orvosok kiégnek ebben, és a válaszaik minősége néha romlik. Ez a tanulmány bizonyíték arra, hogy az AI-eszközök az orvosok hatékonyabbak és pontosabbak, a betegek pedig ettől elégedettebbek, nyugodtabbak” – mondta Mark Drede , a tanulmány társszerzője, a Johns Hopkins Egyetem Whitingi Műszaki Iskola számítástechnikai docense , aki tanácsot adott a kutatócsoportnak a nagy nyelvi modellek képességeivel kapcsolatban.

"Azt már számos tanulmány kimutatta, hogy ezek a mesterséges intelligencia modellek képesek átadni az orvosi engedélyezési kérdéseket, de ez nem jelenti azt, hogy jó válaszokat adnának valódi emberek kérdéseire. Ez a tanulmány azt mutatja meg, hogy képesek rá" - mondja Mark Drede. "Nem javasoljuk ugyan, hogy mesterséges intelligencia orvosokat építsünk, de az eredményeink azt sugallják, hogy az orvosok hatékonyabbak lehetnek, ha MI segíti őket."

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Így verte át a kutatókat a mesterséges intelligencia

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#mesterséges intelligencia

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához