Ezeket látta már?

A COSI-vizsgálat nem átverés - hívja fel a figyelmet az OGYÉI!

túlsúly, gyerek

Egy Facebook csoport kezdte terjeszteni, hogy a COSI-vizsgálat során csak "kísérleti nyúlnak" tekintik a gyerekeket. Az OGYÉI kéri, hogy a szülők ne higgyék el az összeesküvés-elméleteket.

Az OGYÉI a közösségi oldalán hívta fel a figyelmet egy megtévesztő jelenségre:

"Egy folyamatosan összeesküvés-elméleteket (konteókat) gyártó Facebook-csoport most valótlan állításokkal arra igyekszik rávenni a szülőket, hogy ne engedélyezzék gyermekeik COSI-vizsgálatban való részvételét. Állításuk szerint a vizsgálatsorozat szervezői „kísérleti nyúlnak” tekintik a gyermekeket.

Ezzel szemben a valóság az, hogy a COSI-vizsgálat keretében az 1. és 2. osztályos gyermekeknek mindössze a testsúlyát, testmagasságát és derékkörfogatát mérik meg az iskolai védőnők, valamint az iskolai és otthoni táplálkozási környezet kérdőíves felmérésére kerül sor. Egy szűkebb almintába került tanulók esetében pedig testösszetétel-mérést és részletes táplálkozási vizsgálatot végeznek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azért, hogy elősegítse a gyermekek egészséges fejlődését, 2007-ben útjára indította a Gyermek Tápláltsági Állapot Vizsgálatot, angolul Childhood Obesity Surveillance Initiative (COSI), amelyhez már több mint 40 ország csatlakozott. A 6-9 éves korosztály körében végzett vizsgálat célja, hogy egységes módszerekkel gyűjtsön adatot a gyermekek tápláltsági állapotáról és annak időbeli változásáról. A COSI lehetővé teszi a nemzetközi összehasonlítást, célzott beavatkozások, egészségfejlesztő programok kidolgozását, illetve a beavatkozások eredményességének nyomon követését, mindezt az elhízás arányának visszaszorítása érdekében.

Hazánk 2010-ben, 2016-ban és 2019-ben is részt vett a nemzetközi felmérésben, amelyhez a 2022/2023-as tanévben is csatlakozik, a WHO előírása szerint kiválasztott mintegy 180 általános iskolával. A felmérést az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet koordinálja."

A COSI-vizsgálatról bővebben az OGYÉI honlapján olvashat!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: OGYÉI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához