Ezeket látta már?

Egészség ezreknek, milliók a kórházaknak - így zárult a Richter Egészségváros

richter, egészségváros, gyógyszrgyár, adomány, támogatás

13 év, 93 állomás és több mint 500 millió forint támogatás a magyar egészségügyi intézményeknek – sikeresen zárult a 2022-es Richter Egészségváros programsorozat.

A Richter Egészségváros kezdeményezést 2009-ben hívta életre a magyar gyógyszergyártó vállalat, hogy segítse a lakosok egészségmegőrzését, a helyi egészségügyi intézmények prevenciós tevékenységét, valamint egyúttal anyagi támogatást is biztosítson számukra a szükséges fejlesztésekhez. Az Egészségváros az évek alatt olyan rendezvénnyé vált, amely sokszínű egészségügyi szűréseknek, tanácsadásoknak és interaktív, motivációs előadásoknak is helyet ad.

A Richter Gedeon Nyrt. egészségtudatosságot és a betegségmegelőzést népszerűsítő országjáró prevenciós programsorozata idén összesen 7 állomásra látogatott el. Minden helyszínen számos fontos szűrésen és tanácsadáson, valamint az egészséges életmódhoz kapcsolódó előadáson vehettek részt az eseményre látogatók. A Richter Egészségváros keretén belül a magyar gyógyszergyártó vállalat idén is 3,5 millió forintos alaptámogatásban részesítette a programban részt vevő egészségügyi intézményeket, amelyet a résztvevők aktivitásukkal tovább gyarapíthattak. A lakosok minden egyes szűrésért, tanácsadásért és élőben vagy online meghallgatott előadáson való részvételért 300 forintot érő adománypontot kaptak. Összefogásuknak köszönhetően 2022-ben a Richter Egészségváros keretében több, mint 62 millió forint adományt adott át a hazai gyógyszergyártó társaság a támogatott intézmények számára.

Egészség ezreknek, milliók a kórházaknak

A Richter Gedeon Nyrt. programsorozatának 93 állomásán eddig több mint 215 ezren vettek részt, és nem kevesebb, mint 222 ezer szűrést végeztek el az eseményeken résztvevő szakemberek. A lakosok aktivitásának köszönhetően pedig már több mint 500 millió forint adomány gyűlt össze a támogatott egészségügyi intézmények javára.

A Richter Egészségváros program egyik legnagyobb előnye, hogy egy helyen és időben számos fontos szűrővizsgálaton vehetnek részt az érdeklődők, ráadásul nemcsak lakhelyükhöz közel, de ingyenesen is.

Több mint 500 millió forint adomány gyűlt össze a támogatott egészségügyi intézmények javára. Több mint 500 millió forint adomány gyűlt össze a támogatott egészségügyi intézmények javára. Forrás: Richter Gedeon Nyrt.

A 2022-es tavaszi évadban történelmi rekord született, Orosházán ugyanis a lakosok aktivitásának köszönhetően 12.706.400 forintot sikerült összegyűjteni a Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet támogatására. A többi tavaszi állomáson is szép eredmények születtek, Gödöllőn a Tormay Károly Egészségügyi Központot 9.060.200 forinttal, Edelényben a Koch Róbert Kórház és Rendelőintézetet 9.244.900 forinttal, Zalaegerszegen a Zala Megyei Szent Rafael Kórházat pedig 7.485.200 forinttal támogatta a magyar gyógyszergyártó vállalat.

Az őszi évadban is folytatódott az adománygyűjtés

  • az Oroszlányi Szakorvosi- és Ápolási Intézet számára 7.305.200 forint,
  • a Budakeszi Egészségügyi Központ számára 6.849.500 forint,
  • a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet számára pedig 9.506.900 forint adomány gyűlt össze,

ami az orosházi eredményt követően a második legjobb eredménye lett a rendezvénysorozatnak, így idén az eddigieknél is sikeresebb évadot tudhat maga mögött a Richter Egészségváros.

A saját egészségügyi eredményeik megismerésén túl a lakosok részvételükkel idén olyan adománycélok megvalósításához járulhattak hozzá, mint

  • egy többfunkciós ultrahang készülék beszerzése,
  • szülészeti műtőlámpa és újszülöttellátó-asztal beszerzése,
  • mammográfiás készülék megvásárlása
  • és CTG labor létrehozása.
  • Az új készülékek beszerzésén felül olyan fejlesztések is lehetővé válnak, mint a járóbeteg szakellátás komplex modernizációja,
  • egy rendelőintézet klimatizálási korszerűsítése
  • és egy betegbehívó rendszer kiépítése.

Előadások és különleges programok

A szűrések és tanácsadások mellett a résztvevő egészségügyi intézmények szakemberei sokszínű előadásokkal is várták a helyszínre látogatókat. Olyan témákat boncolgattak, melyek hasznos információval szolgálnak az egészségtudatos mindennapokhoz és a preventív szemlélet kialakításához. Szó volt többek között a csontritkulás megelőzéséről és kezeléséről, a memória működéséről, illetve a lelki egészség fontosságáról is.

Az utóbbi évadokhoz hasonlóan a Richter Egészségváros hivatalos Facebook-oldalán idén is követhették az előadásokat azok az érdeklődők, akik személyesen nem tudtak kilátogatni a rendezvényekre. Az online aktivitás ugyanúgy értékes forintokat ért, mint a személyes részvétel. Ismételten bizonyítást nyert, hogy az élő, online közvetítésekre egyre nagyobb az igény, hiszen az élő közvetítésekhez fűzött aktivitásokkal az érdeklődők több mint 4 millió forintot gyűjtöttek az egészségügyi intézményeknek.

A magyar gyógyszergyártó vállalat nemcsak az Egészségvárosok alkalmával, de minden egyes nap kiemelkedő figyelmet fordít az egészségtudatosságra, ezért az élő közvetítéssel sugárzott előadások a Richter Egészségváros hivatalos Facebook oldalán továbbra is elérhetőek lesznek, így a hasznos és hiteles információk hosszú távon is segítséget nyújthatnak a lakosok számára egészségük megőrzésében.

Bár egyre többet hallani az egészségtudatosság és a megelőzés fontosságáról, a szűréseken való részvétel még mindig messze elmarad az elvárttól. Az egészség, mint érték általában csak betegség esetén kerül előtérbe, illetve a szűrésekre, állapotfelmérésre is legtöbbször már csak akkor kerül sor, ha valamilyen egészségügyi probléma merült fel. Pedig az egészségtudatosság és a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétel hozzájárul az egészségben eltöltött évek számának növekedéséhez. A betegségek időben történő diagnosztizálása életeket menthet.

EgészségKalauz Videórendelő: Prevenció a gyakorlatban

A prevenciós szemlélet kialakítása azonban egy hosszú távú edukációs folyamat, amely a Richter Egészségváros célkitűzése között szerepel a kezdetek óta. A rendezvénysorozat 2009-es indulása óta már az ország minden régiójába eljutott, de ismertségének és hiánypótló szerepvállalásának köszönhetően még mindig nagyon sok megkeresést, felkérést kap városoktól, egészségügyi intézményektől. Ezért a rendezvénysorozat 2023-ban is folytatódik, hogy továbbra is támogatást nyújtson a lakosok egészségmegőrzéséhez, a helyi egészségügyi intézmények prevenciós tevékenységéhez, valamint az anyagi támogatás biztosítása által a szükséges fejlesztések megvalósulásához is.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához