Ezeket látta már?

3 dolgon bukhat meg az egészségügyi reform az egészségügyi elemző szerint

egészségügy

Az elemző úgy látja, hogy a kormány úgy akar egészségügyi reformot végrehajtani, hogy az ne kerüljön pénzbe.

A múlt héten nyilvánosságra került egészségügyi reform három dolgon tud megbukni, az egyik a kommunikáció, a másik az előkészítés hiánya, a harmadik pedig a szakmai hozzáértés mellőzése a végrehajtás során - írja Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi elemző blogja alapján a nap.hu

Az elemző szerint a szabad orvosválasztás megszüntetése jó, de előbb a rendszernek kellene olyat nyújtani, vissza kellene építeni a lakosság bizalmát, ami után a társadalom majd el tudja fogadni, hogy nem válaszhat szabadon orvost.

Kuntecz elaprózottnak és fenntarthatatlannak tartja a tervezett egészségügyi rendszert, ami megyei szintű, azaz a megyei kórházakhoz kötött az ellátásszervezés. A szakrendelőket az elemző szerint hiba lenne államosítani.

Kuntecz szerint nem lesz elkerülhető, hogy kórházakat zárjanak be, írásában kitér arra, hogy ennyi kórház fenntartása sem betegbiztonság, sem minőség, sem gyakorlott munkaerő szempontjából nem kivitelezhető.

Az elemző szerint késlekedés nélkül meg kell állítani a munkaerő elvándorlását az állami egészségügyből, amihez szerinte magasabb bérek szükségesek annál, mint amint a tervezetben szánnak. Hozzátette, hogy be kellene vezetni a teljesítménymérést és a minőségbiztosítást, és ez szerint alakítani a bérezést.

Mindezek mellett a szociális ágazatban dolgozók bérével is foglalkozni kellene a szakértő szerint, azonban erről nincs szó.

Kuntecz kifogásolja, hogy a tervezetben szó esik ápolási segítőről is, amivel kapcsolatban az alábbi aggályokat sorolja fel:

  • Mosdassa meg a beteget a segítő, mert egyébként erre már a rendszer nem képes?
  • Etesse meg a segítő a beteget, mert erre a rendszer már nem képes?
  • Itassa meg a segítő a beteget, mert erre a rendszer már nem képes?
  • És mi van akkor, ha a beteg mosdatás közben leesik az ágyról, vagy a nyelésképtelen beteget megetetik cérnametéltes húslevessel? Kinek lesz ez a felelőssége, a hozzátartozóé?
  • És, akinek nincsen ápolást segítő hozzátartozója, az nem eszik, nem iszik, nem mosakszik?

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához