Ezeket látta már?

Ágyi poloskák miatt ürítettek ki egy osztályt a Szent Margit Kórházban

ágyi poloska  járvány fertőzés Szent Margit kórház

Ágyi poloskák jelentek meg a budapesti Szent Margit Kórházban: senkit sem kellett hazaküldeni vagy más intézménybe szállítani, szigorított higiénés szabályokat lépettek érvénybe.

Az rtl.hu értesülése szerint ágyi poloskák jelentek meg a budapesti Szent Margit Kórházban. A lap érdeklődésére az Országos Kórházi Főigazgatóság megerősítette a hírt, válaszukban közölték:

„a Budapesti Szent Margit Kórházban az egyik belgyógyászati osztályon, vélelmezetten beteg által behurcolt, sporadikus esetként észleltek ágyi poloska fertőzést, járványról nem beszélhetünk.”

Hogy a fertőzés ne terjedhessen tovább, az intézmény vezetése "szigorított higiénés szabályokat léptetett életbe," az érintett osztály valamennyi betegét átköltöztették egy tiszta, üres helyiségbe, ahol új ágyneműket és hálóruhákat kaptak.

„Az érintett kórtermeket, illetve a szomszédos helyiségeket zárlat alá helyezték a fertőtlenítés időtartamára” - tette hozzá az OKFÖ.

A rovarirtás első fázisa már megtörtént. A második fázis, és az azt követő fertőtlenítő nagytakarítás után költözhet vissza az osztály.

A poloskafertőzés igazán alattomos dolog a fertőzés kezdeti szakaszában

Az ágyi poloska jelenlétéről több dolog árulkodik: az elhullott ágyi poloska, illetve ágyi poloska által vedlett bőr, vérpöttyök a huzaton, ágyi poloska ürülék (kis fekete pöttyök az ágykeretek alján, matracokon, varrások mentén és egyéb búvóhelyeken) ágyi poloska peték, és a jellegzetes bűz, amit a bűzmirigye miatt érezhetünk.

Az ágyi poloska általában éjszaka aktív, nevét onnan kapta, hogy ágyban fekve szerezzük a legtöbb csípést. Az ágyi poloska csípése abban a pillanatban egyáltalán nem fájdalmas: nem vesszük észre, nem látjuk, hogyha megcsíp.

Miből jöhetünk rá, hogy ágyi poloskával van dolgunk, mit tegyünk, és mit ne tegyünk a kiírtásuk érdekében?

Az ágyi poloska rejtőzködő életmódot folytat, csak táplálkozni bújik elő, majd ha végzett a vérszívással, igyekszik is vissza a búvóhelyére, ami legtöbbször képkeretek, kapcsolók, bútorok, könyvespolcok hézagai, eldugott részei. Az ágyi poloska általában éjszaka aktív, nevét onnan kapta, hogy ágyban fekve szerezzük a legtöbb csípést. Akkor is olyan testrészeken, amik a pizsamából, takaróból kilógnak.

Például: kézfej, lábfej, lábszár, nyak. Szerencsére a csípéssel fertőző betegségeket nem terjeszt, tehát nem kell olyan következményektől tartanunk, mint a kullancsok esetében.

Ezek az ágyi poloska csípéséről árulkodó jelek

Az állat által okozott piros foltok és viszketés nem azonosítja egyértelműen az ágyi poloskát, de gyanakodni érdemes rá, ha nem is találjuk meg a rovart. Nehezíti a felismerést, hogy nem minden ember reagál ugyanúgy a poloska csípésére: vannak, akik enyhe pírt szereznek, míg másokon akár gennyes elváltozásokat is képes okozni. Ha a foltokat általában éjszaka szerezzük, akkor nagy valószínűséggel ez a nem várt vendég okozza a problémát.

Az ágyi poloska csípése apró és kerekded, kiemelkedik a bőr felületéből, leginkább a csalánkiütésre hasonlít. Rendszerint a csípés kipirosodik, megduzzad és erős viszketés jelentkezik. Egyéb rovarcsípésekkel ellentétben az ágyi poloska csípésének helye nem mindig lesz azonnal észrevehető! Akár még az is előfordulhat, hogy csak egy-két hét elteltével vesszük észre, hogy megcsípett az ágyi poloska. Fontos ismertetőjel, hogy nem egy-egy csípést ejt, hanem több is található egy kisebb területen, ezért az ágyi poloska csípése könnyen összetéveszthető allergiás reakció vagy fertőző betegség okozta kiütéssel.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Kolerajárvány: kell-e tőle tartanunk Magyarországon?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: rtl.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához